Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

WEF: післявоєнна відбудова, економічне співробітництво та лібералізації торгівлі з Україною

19 Січня 2023 10:59

WEF: післявоєнна відбудова, економічне співробітництво та лібералізації торгівлі з Україною

На початку відкриття Всесвітнього економічного форуму Перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко провела зустрічі з міністром економіки Республіки Гватемала Ханіо Розалесом, міністром економіки та планування Королівства Саудівська Аравія Фейсалом Алібрагімом та іншими восокопосадовцями. Про це повідомляє Мінекономіки.

Під час зустрічі з міністром економіки Республіки Гватемала Ханіо Розалесом сторони обговорили розширення економічного співробітництва між країнами, формулу миру Володимира Зеленського, а також питання післявоєнної відбудови України.

«Республіка Гватемала є одним із основних торговельних партнерів України в регіоні Центральної Америки, і ми були б дуже вдячні, якби Уряд Гватемали розглянув можливість лібералізації режиму торгівлі з Україною. Україна зацікавлена у розвитку двостороннього співробітництва, зокрема у розширенні договірно-правової бази у сфері торгівлі та інвестицій. Ми готові почати обговорення шляхів постачання вітчизняної агропродукції», - заявила Юлія Свириденко.

Юлія Свириденко запросила Гватемалу взяти участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, першим і ключовим практичним кроком до реалізації якої стане проведення Глобального саміту Формули миру, а також долучитися до післявоєнної відбудови України, зокрема у рамках Інвестиційного меню – індикативного плану розвитку переробної промисловості України.

Під час зустрічі з міністром економіки та планування Королівства Саудівська Аравія Фейсалом Алібрагімом Юлія Свириденко подякувала за зусилля Королівства щодо посередництва в обміні полоненими. Вона закликала колегу посилити економічний тиск на росію.

За її словами, одним із найважливіших питань сьогодення є відновлення української енергетичної структури, яка постраждала від нападів російської федерації, та забезпечення енергетичної безпеки країни у майбутньому.

«Незважаючи на те, що бойові дії все ще тривають, ми чітко розуміємо, що не зможемо піднятися з руїн без об’єднаних зусиль наших міжнародних партнерів. Ключовими векторами післявоєнного розвитку України мають стати євроінтеграція, цифровізація в економіці, оборонно-промисловий комплекс, енергетика, агросектор, IT, будівництво та нова інфраструктура, - заявила Юлія Свириденко. - Незважаючи на труднощі воєнного часу, є великий запит операторів ринку на розширення експорту української продукції до Саудівської Аравії».

Під час розмови сторони домовились відновити спільну роботу у 2023 році у рамках Міжурядової українсько-саудівської комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, що дозволить обом країнам актуалізувати та активізувати взаємовигідні напрями співпраці в економічній і торгівельній сферах.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності