Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Зміни пріоритетів у діяльності аграріїв

10 Січня 2023 10:43

Зміни пріоритетів у діяльності аграріїв

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону «Єдині новини» розповів, як зміниться відсоток виробництва сільськогосподарської продукції та чому аграрії переходять на олійні культури. Про це повідомляє Мінагрополітики.

Тарас Висоцький зазначив, що наступного року урожайність може знизитися на 5%, зауваживши, що під словом «урожайність» йдеться про величину, яку збирають з гектара і її не варто плутати із показником фізичного збору врожаю. Також підкреслив, що посівні площі будуть переорієнтовані в основному на олійні культури.

«Пріоритетними в аграріїв стають олійній культури. Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку, його площа посіву, ппорівняно з попереднім роком, не зменшилася. Також очікуємо збільшення площ соняшнику та сої. Хоч олійні культури мають меншу урожайність на гектар, дають менший валовий збір у вазі, але вартість їх значно вища, порівняно із зерновими – у 2-2,5 рази. Тому, якщо ми говоримо про фізичний збір урожаю, то прогнозуємо, що зменшення буде на рівні 10-15%. Така наша оцінка наразі», – сказав Тарас Висоцький.

Відповідаючи на запитання щодо можливого профіциту олійних культур, перший заступник міністра наголосив, що його немає, оскільки за олійними, за зерновими культурами Україна є експортноорієнтованою.

«Міжнародний ринок готовий спожити і більші обсяги олійних культур з України. Тому те, що буде додатково вирощено, піде на експорт. Більше того, логістика олійних культур більш вигідна, оскільки одиниця тонн олійних культур має більшу вартість, а транспортування коштує так, як і 1 тонна зернових. Через це фермери і перелаштовуються, щоб все-таки працювати не збитково і не в нуль, а з певною прибутковістю», – підкреслив Тарас Висоцький.

За його словами, фактично основна збитковість у сільському господарстві спостерігалася весною-літом, до відкриття зернової ініціативи. Адже тоді була обмежена логістика й відповідно низька ціна на внутрішньому ринку через подорожчання транспортування.

«З відкриттям зернової ініціативи за зерновими культурами ми вже спостерігаємо прибутковість. Об’єми зростають, вартість логістики падає, тому прогнозуємо не лише за олійними, але і за зерновими культурами, зокрема озимою пшеницею, позитивні результати у поточному році», – резюмував перший заступник міністра.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності