Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ІЕД видав сьоме Щомісячне опитування підприємств України

27 Грудня 2022 17:03

ІЕД видав сьоме Щомісячне опитування підприємств України

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій видав сьоме Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за листопад 2022 року. Метою проєкту є швидкий збір інформації про поточний стан економіки на рівні підприємства.

Результати опитування показали продовження тенденції до погіршення очікувань та оцінок ділового клімату та загальноекономічного середовища. Зокрема, у листопаді частка тих, хто оцінює загальноекономічне становище позитивно, зменшилась із 5,8% до 2,1%. Водночас частка тих, хто оцінює загальноекономічне середовище як погане, зменшилась із 39,3% до 37,7%.

Очікування щодо економічної ситуації на підприємстві та в країні у піврічній перспективі погіршились. Частка «песимістів» щодо очікуваних змін на підприємстві збільшилась не суттєво, із 28,8% до 30,9%, тоді як частка «оптимістів» зменшилась у півтора рази, із 21,0% до 13,8%.

Обсяги виробництва, порівняно з попереднім місяцем, скоротились, очікування щодо їх змін на наступні 3 місяці погіршились. Частка тих підприємств, на яких виробництво скоротилось, незначним чином збільшилась, із 21,6% до 23,5%. Водночас частка підприємств, що повідомили про зростання виробництва, зменшилась, із 17,3% у жовтні до 8,3% у листопаді. Відсоток підприємств, на яких планується зростання виробництва на найближчі три місяці, зменшився із 29,1% у жовтні до 16,9% у листопаді, водночас частка тих, хто планує зменшення виробництва, збільшилась незначним чином, із 12,4% до 13,4%.

Водночас плани бізнесу на наступні два роки залишаються оптимістичними, хоча рівень невизначеності у перспективі двох років уперше збільшився. Відсоток тих, хто планує звузити діяльність у наступні два роки, збільшився у листопаді з 6,3% до 11,6%. Водночас, частка тих, хто планує залишитись на поточному рівні, залишилась майже без змін та становить 56,7% (було 56,3% у жовтні). Рівень невизначеності уперше для цього періоду очікувань збільшився із 42,3% до 54,2%

Рівень невизначеності у піврічній перспективі не змінився, а невизначеність у короткотерміновій перспективі дещо скоротилась. Частка опитаних, що не змогли дати прогноз щодо змін фінансово-економічної ситуації на підприємстві в перспективі на пів року, зменшилась із 45,9% до 43,8%, а загальноекономічного середовища в цілому в країні — із 49,8% до 48,7%. Відсоток невизначеності для запасів готової продукції після двократного збільшення в жовтні, зменшився на 9 в. п., із 23,1% у жовтні до 13,8% у листопаді.

Перебої з електро-, водо- та теплопостачанням уперше стали проблемою номер один. Частка підприємств, які зіштовхнулися з цією проблемою, досягла 78%. Проблема зростання цін на сировину/матеріали/товари посіла другу сходинку серед перешкод для бізнесу (68%), а небезпеки для роботи, пов’язані з війною - третю позицію (46%).

Ракетні обстріли поки що не мали критичного впливу на обсяги виробництва, хоча й стримували активне відновлення, яке тривало від весни. У листопаді зафіксовано різке зменшення частки підприємств, які працюють на 100%, порівняно з довоєнними обсягами – до 3% (у три попередні місяці цей показник залишався на рівні 8%). Однак майже на повних обсягах виробництва в листопаді працювали 43% опитаних (36% в жовтні).

Підприємства вичерпали можливості до активного відновлення експортної діяльності, хоча й активізувався експорт мікробізнесу. У листопаді 17% підприємств повідомили, що припинили експорт після 24 лютого та не змогли його відновити. Це на рівні жовтня (17%) та вересня (16%).

Оцінки державної економічної політики покращились, що засвідчує зростання довіри. Так, 23% опитаних керівників підприємств оцінили державну політику з підтримки бізнесу позитивно, що більше, ніж у жовтні 2022 року (16%).

Більш детально за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності