Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Export Credit Forum 2022: фінансові інструменти підтримки експансії української продукції на світові ринки

08 Грудня 2022 17:04

Export Credit Forum 2022: фінансові інструменти підтримки експансії української продукції на світові ринки

8 грудня 2022 року відбувся Export Credit Forum 2022, це перший форум, присвячений фінансовим інструментам підтримки експансії українських товарів, робіт та послуг на світові ринки.

У заході взяли участь Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко, перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова, директор Офісу економічного зростання Місії USAID в Україні Крістофер Абрамс, в.о. голови правління ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» Руслан Гашев, а також члени наглядових рад та правлінь державних банків України, представники та члени бізнес-асоціацій.

Основними темами форуму були фінансові потреби та інструменти фінансової підтримки експортерів під час війни, роль експорту у фінансовій стабільності країни та державна політика розвитку несировинного експорту.

Під час відкриття форуму Юлія Свириденко наголосила на важливості розвитку експорту, зокрема несировинного, для продовження повноцінно функціонувати економіки країни.

«Повномасштабна війна спричинила руйнування підприємств, блокування морських портів, логістичні проблеми, що значно скоротило український експорт. Вже за перші шість місяців ми втратили 21,3% нашої експортної виручки. Фізичні обсяги експорту скоротилися майже на 36%. В умовах обмеженості логістичних ресурсів ми повинні нарощувати несировинний експорт. Перероблена продукція коштує вдвічі-втричі більше, ніж сировина. Водночас такий експорт дає приріст робочих місць всередині країни», — зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки.

За її словами, КМУ планує протягом лише 10 років трансформувати перехідну економіку України в економіку розвинену. Для цього показник українського ВВП має вирости з $4 тис. на душу населення на рік до суми, втричі більшої — $12 тис.

Для цього Уряд буде проводити дерегуляцію, залучати інвестиції та підтримувати несировинний експорт.

У свою чергу Крістофер Абрамс зауважив, що США залишаються непохитними у підтримці України.

«США інвестує в майбутнє України для того, щоб країна ставала сильнішою, зокрема розвиваючи свій експорт. Для нас важливо не просто допомагати фінансово, а створювати можливості, завдяки яким Україна зможе сама собі допомагати, незалежно від підтримки міжнародних партнерів», - зазначив директор Офісу економічного зростання Місії USAID в Україні.

Руслан Гашев зауважив, що 8 з 10 експортерів ще до повномасштабної війни зверталися до Експортно-кредитного агентства саме за фінансуванням. Бізнеси мали продукт готовий для світового ринку, мали клієнта, але у них не було грошей, щоби виконати експортну угоду без 100% передоплати. В умовах війни ця проблема ще більше загострилась.

«Для банків суттєво зросли ризики такого кредитування. І цей ризик вони мали б закладати у вартість позики, а це автоматично робило б продукцію українського експортера неконкурентоздатною на світовому ринку. Страховий поліс агентства, який у цьому році став визнаватися банками як прийнятне забезпечення, розв’язав цю проблему. Експортно-кредитне агентство під час війни стало містком між банками та експортерами. І ми не плануємо на цьому зупинятися», — зазначив в.о. голови правління ПрАТ «Експортно-кредитне агентство».

Export Credit Forum 2022 - перший український форум, присвячений фінансовим інструментам підтримки експансії українських товарів, робіт та послуг на світові ринки, організований Міністерством економіки України спільно з Експортно-кредитним агентством та Місією USAID в Україні.

Форум - це відповідь на потребу експортоорієнтованого бізнесу у створенні національної, а в майбутньому - міжнародної платформи, для відкритого діалогу між владою та експортерами на тему важливих питань розвитку українського несировинного експорту.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності