Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

World Cheese Awards: Україна вперше нанесена на сирну карту світу

29 Листопада 2022 14:03

World Cheese Awards: Україна вперше нанесена на сирну карту світу

16 листопада 2022 року в Києві відбулася пресконференція, яка була присвячена досягненням українських компаній на міжнародному конкурсі сирів «World Cheese Awards», що проходив у Великій Британії.

Спікерами заходу стали представники компаній «Ardis Group», «ProCheese», директор Guild of Fine Food та засновник WСA, координатори проєктів з економічного розвитку Посольства Швейцарії в Україні та компонента «Молочний сектор» швейцарсько-української програми «Quality FOOD Trade Program», а також власниця сироварні, що отримала нагороду «Super Gold».

DESCRIPTION

Під час пресконференції СЕО компанії «Ardis Group» Дмитро Чернов розповів про важливість участі українських компаній на World Cheese Awards, тому що це дозволяє баєрам світових торговельних мереж, власникам сирних крамниць і міжнародним сирним експертам познайомитися з українськими виробниками, що суттєво впливає на експортний потенціал українського сиру в цілому. Також Дмитро додав, що подібні конкурси дають українським сироварам і великим виробництвам поштовх до вдосконалення, стимулюють здорову конкуренцію і розвивають ринок сиру.

Джон Фарранд, генеральний директор Guild of Fine Food, засновник і організатор конкурсу «World Cheese Awards» повідомив, що він неодноразово приїздив до Києва в межах підготовки до проведення WCA в Україні. Також він підкреслив те, що, коли завершиться війна в Україні, Guild of Fine Food забезпечать, щоб на заході, який проходитиме вже в Україні, могли побувати якомога більше гідних виробників сиру, експертів та поціновувачів сиру з усього світу.

Також учасники розповіли про досягнення та виклики, з якими зіткнулись під час втілення проєкту учасники конкурсу, а також організатори WСA Ardis Group та ProCheese.

DESCRIPTION

Досягнення українських виробників сиру

Попри труднощі через повномасштабну війну, українським виробникам все ж таки вдалося голосно заявити про себе на весь світ і цьогоріч Україна вперше була нанесена на сирну карту світу.

У міжнародному конкурсі «World Cheese Awards» взяли участь 39 сирів з України, 13 з яких отримали різноманітні нагороди, а сир маленької івано-франківської сироварні був відзначений найвищою відзнакою – «Super Gold» і увійшов до сотні найкращих сирів світу за версією WCA.

Виклики, які постали перед організаторами та учасниками

Пошук учасників: вдалося зібрати 39 учасників з 50 можливих. Частина кандидатів не пройшли відбір через відсутність необхідних документів.

Логістика та підготовка супровідних документів: оскільки Великобританія не входить до складу ЄС, то існують певні правила щодо ввозу продуктів на її територію. Компаніям довелося звертатися до Посольства України у Великобританії, а також Держпродспоживслужби для розробки спрощеної процедури постачання зразків. Також через довгий маршрут важливо було розрахувати час постачання погодинно, адже на конкурс їхали й свіжі сири з досить малими термінами придатності.

Візові документи та дорога: під час воєнного стану Посольство Великобританії в Україні не видає візи, тому для подання документів для відкриття візи учасники їхали до Польщі, а потім знову перетинали кордон через місяць, аби забирати візу. Загалом дорога до Ньюпорта зайняла у команди 1,5 тижні: 6 потягів і 1 літак. Деякі учасники не отримали вчасно візи й були вимушені долучитися до події онлайн.

Наразі всім учасникам молочної галузі вкрай важливо об’єднуватися, довіряти один одному та кожному робити свій внесок у такі глобальні проєкти. Адже маленькими перемогами ми наближаємо нашу країну до великої — головної Перемоги.

Деталі про World Cheese Awards

World Cheese Awards – найбільший та найпрестижніший сирний конкурс континенту, що проходить з 1988 року в різних країнах світу. Цьогоріч WCA мав вперше відбутися в Україні, але через повномасштабну війну проведення заходу в Києві було відтерміноване до 2024 року.

Участь у WCA стала можливою завдяки компанії «Ardis Group» і спільноті «ProCheese», за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Quality FOOD Trade Program».

Суддями конкурсу є професійне міжнародне журі, яке кожен зразок оцінюють за кількома параметрами: зовнішній вигляд сирної голови, текстура й аромат скоринки та сирного тіста, відсутність зайвих ароматів, смак. Варто додати, що всі сири мають однакове маркування штрих-кодом, без будь-якої айдентики бренду, що підтверджує незалежність оцінки.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності