Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

«Металургійний безвіз» як інтеграція вітчизняної металургії до ринків ЄС

02 Листопада 2022 14:12

«Металургійний безвіз» як інтеграція вітчизняної металургії до ринків ЄС

Великий комплекс питань з двосторонніх взаємовідносин та з євроінтеграції було обговорено під час спільного засідання урядів України та Чеської Республіки 31 жовтня 2022 року за участі прем’єр-міністрів обох країн. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

У рамках візиту Чеської урядової делегації підписано низку документів та опрацьовано завдання зі співпраці на короткостроковий період та перспективу.

Важливим є досягнуте рішення про інтенсифікацію підготовки проєкту інтеграції системи роумінгу як пілотного проєкту інтеграції України до ринків Євросоюзу. Мінекономіки з Мінцифри та МЗС працюватимуть разом з Єврокомісією та чеським головуванням в ЄС над розробкою відповідного плану дій, щоб схвалити його вже на найближчому саміті Україна-ЄС у грудні.

За словами Першого віцепрем'єр-міністра - міністра економіки України, під час зустрічі з Віцепрем’єр-міністром - міністром праці та соціальних питань Чеської Республіки Маріаном Юречкою були предметно обговорені питання економічних відносин між країнами та питання консультативної допомоги чеських фахівців у проведенні реформ в Україні. Зокрема, реформи у сфері трудових відносин.

Як підкреслила Юлія Свириденко, важливим для нашої економіки є початок діалогу щодо інтеграції української металургії до промисловості ЄС – з відповідною ініціативою виступила українська сторона.

«Європейський Союз, на жаль, не запровадив повне ембарго на імпорт сталі та напівфабрикатів з росії через певну залежність окремих країн від цього імпорту. Сьогодні ми вийшли з пропозицією компенсувати поставки з росії українською продукцією – наші металурги готові до цього. І зробити це ми хочемо шляхом інтеграції української металургії в ринки ЄС, тобто запровадження «металургійного безвізу». Запропонували чеським колегам стати драйвером цього процесу», - розповіла Юлія Свириденко.

Зокрема, Україна запропонувала Чехії в рамках чеського головування в ЄС, що триватиме до грудня, зібрати представників держав-членів, у яких металургійна індустрія є найбільш розвинута, та розпочати діалог щодо практичного зміцнення зв'язків у середині цієї індустрії. З кінцевою метою остаточно відмовитись від продукції рф та замкнути українських виробників на виробничі потреби європейських компаній.

Як було підкреслено під час роботи в рамках візиту чеської урядової делегації, Україна як країна-кандидат на членство в ЄС налаштована на максимальне прискорення передвступного процесу. Наша держава готова до спільного опрацювання майбутніх рамок і умов, за якими відбуватиметься інтеграція у сферах вільного руху товарів, безпечності продуктів, єдиного цифрового простору, Митного союзу, конкурентної політики тощо.

Спільна заява за підсумками міжурядових консультацій між Україною та Чеською Республікою за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності