Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна відновлює членство у Міжнародній організації виноградарства та виноробства

02 Листопада 2022 10:03

Україна відновлює членство у Міжнародній організації виноградарства та виноробства

Завдяки послідовній роботі Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства закордонних справ України, Посольства України у Французькій Республіці Україна відновлює членство у Міжнародній організації виноградарства та виноробства (International Organisation of Vine and Wine, МОВВ), до якої входила з 1997 до 2008 року. Про це повідомляє Мінагрополітики.

Статус членства буде автоматично поновлено 30 жовтня 2022 року. Офіційно про це оголосять 4 листопада 2022 року під час щорічних зборів організації.

Важливу роль у питанні відновлення членства України у Міжнародній організації виноградарства та виноробства відіграла також громадська спілка «УКРСАДВИНПРОМ», яка й представлятиме нашу державу під час оголошення. Володимира Печко, голову ГС «УКРСАДВИНПРОМ», визначено офіційним представником від Міністерства аграрної політики та продовольства України в МОВВ.

Участь у МОВВ на правах постійного членства дозволить українським спеціалістам виноробної галузі активніше брати участь у роботі експертів, підкомісій і комісій організації щодо розробки нормативної документації, а також надасть можливість використовувати офіційні стандарти та правила у міжнародній торгівлі винами та виноматеріалами.

Вже 4 листопада 2022 року Україна візьме участь у 43-му Всесвітньому конгресі виноградарства та виноробства, який відбудеться в Енсенаді, Нижня Каліфорнія (Мексика).

Нагадаємо, Міжнародна організація винограду та виноробства створена 2001 року. Вона стала спадкоємицею Міжнародного бюро винограду та вина, яке існувало з 1924 року. Цілями та завданнями МОВВ є захист інтересів виноробної галузі та створення сприятливих ринкових умов, гармонізації та відповідності методів аналізу, боротьби з шахрайством та недобросовісною конкуренцією на ринку. Україна стала 49-ю державою-учасницею МОВВ.

Довідково: за інформацією Держстату станом на 01.01.2022 загальна площа виноградних насаджень на всіх категоріях господарств становила 34,0 тис. га, валовий збір – 257,5 тис. тонн.

Майже з перших днів військової агресії рф переважна більшість виноградарсько-виноробних підприємств Херсонської та Миколаївської областей, площі під виноградниками яких становить не менше 25 відсотків від загальної площі виноградних насаджень в Україні, є окупованими або знаходяться в зоні бойових дій.

Загалом, в Україні налічується 144 виноробних підприємства (з них 29 малих виробників виноробної продукції).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності