Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

В Україні затверджено Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення

28 Жовтня 2022 16:32

В Україні затверджено Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення

29 вересня 2022 року Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року № 684, яким затверджено Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення (Вимоги - далі). Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Затвердження Вимог дає змогу операторам ринку виконати у повному обсязі обов’язок щодо забезпечення простежуваності, передбачений законодавством про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, забезпечує реалізацію прав споживачів стосовно отримання інформації про харчові продукти, а також є черговим кроком щодо виконання Україною зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Ідентифікаційна позначка – позначка овальної форми, яка містить реєстраційний номер потужності, наноситься з метою забезпечення простежуваності на харчові продукти тваринного походження, щодо яких не передбачено нанесення позначки придатності та які вироблені на потужностях, на які видано експлуатаційний дозвіл.

Ідентифікаційна позначка має бути нанесена безпосередньо на харчовий продукт тваринного походження, його первинне пакування чи пакування, або на етикетку, що додається до такого продукту, до моменту вивезення з потужності. Вона має містити написи, які складаються зі слів «Україна» або «UA» і реєстраційного номеру потужності, який присвоюється потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл.

За реєстраційним номером потужності як споживачі, так і державні інспектори компетентного органу можуть легко встановити виробника харчового продукту шляхом вільного доступу до Реєстру операторів ринку та потужностей харчових продуктів, на які видано експлуатаційний дозвіл.

Звертаємо увагу, що Вимоги вводять в дію через два роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності