Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Опитування підприємців: виробництво зростає, експорт відновлюється

17 Жовтня 2022 17:19

Опитування підприємців: виробництво зростає, експорт відновлюється

Український бізнес значно покращив очікування та планує зростання виробництва у майбутньому. Такі результати п'ятого Щомісячного опитування підприємств за вересень 2022 року, які презентував Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Зокрема, як показує опитування, ділове середовище та економічна коньюнктура продовжують характиризуватись високим рівнем невизначеності, хоча підприємцям стало легше прогнозувати свою діяльність на наступні три місяці.

Суттєво покращились виробничі очікування підприємств. Частка підприємств, які планують зростання виробництва, збільшилась, водночас відсоток тих, що планує його зменшення, залишився майже без змін.

Крім того, у вересні підприємства продовжували відновлювати обсяги виробництва до довоєнного рівня. Зросла частка підприємств, які працюють майже з таким же завантаженням виробничих потужностей, як було до 24 лютого 2022 року. Також покращилась ситуація з попитом. Зокрема темпи скорочення продажів та нових замовлень скоротились.

Водночас у прогнозах щодо збільшення кількості працюючих бізнес демонструє обережність. У майбутньому керівники підприємств не очікують зростання зайнятості, однак рідше прогнозують зменшення кількості працівників.

Найбільшими перешкодами у вересні бізнес традиційно назвав зростання цін на сировину й матеріали, складнощі з перевезенням сировини або товарів територією України та брак обігових коштів.

«Важливо, що частка опитаних, які обирали серед перешкод брак палива та небезпеку під час роботи були найменшими за весь час усіх п’яти опитувань, які ми проводили. Це означає, що бізнес адаптується до умов зовнішнього середовища та почувається безпечніше», — зазначила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Також результати опитування показали, що експортна діяльність продовжує відновлюватись, а серед експортерів зростає оптимізм щодо майбутнього.

«Ми спостерігаємо позитивну динаміку відновлення експортної діяльності. Продовжує зменшуватись частка підприємств, які припинили експорт під час війни й не змогли його відновити», — розповів старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

Головними проблемами для експортерів у вересні були черги на західних кордонах України, неможливість здійснювати експорт морем та складні митні формальності.

У вересні мікропідприємства найповільніше відновлювали свою роботу, порівняно з малими та великими. Водночас такі підприємства значно покращили очікування щодо змін фінансово-економічної ситуації.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності