Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Посилення економічної співпраці та торгівлі між Україною та Туреччиною

04 Жовтня 2022 15:52

Посилення економічної співпраці та торгівлі між Україною та Туреччиною

2 жовтня 2022 року у Стамбулі Перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко та міністр торгівлі Турецької Республіки Мехмет Муш обговорили посилення економічної співпраці та торгівлі між країнами. Про це повідомляє Мінекономіки.

Зустріч відбулася в рамках робочого візиту до Туреччини української делегації - першої леді України Олени Зеленської, голови Офісу Президента Андрія Єрмака, Першого віцепрем’єр-міністра - міністра економіки України Юлії Свириденко.

За останні роки Україна та Туреччина активно співпрацювали в економічній, військовій, політичній та інших сферах. Минулого року було суттєве (на 52%) зростання товарообігу, який досяг $7 402,8 млн.

Зокрема, український експорт товарів до Туреччини зріс на 70% - до $4 142,6 млн, імпорт на 34% – до $3 260,2 млн. Війна зруйнувала логістику та торгівлю між країнами: за результатами 7 місяців є зменшення товарообігу на 22%, зокрема експорту – на 28,4 %.

«Однак ні на день економічне та військове співробітництво між країнами не зупинялося. Україна вдячна Туреччині за гуманітарну допомогу, за зусилля з реалізації «зернової ініціативи». Рішення уряду Туреччини спрямовані на підтримку українського бізнесу. Під час зустрічі з міністром торгівлі Турецької Республіки Мехметом Мушем обговорили подальші кроки з посилення співпраці. Зокрема, домовились прискорити ратифікацію Угоди про вільну торгівлю та реалізувати заходи, покликані допомогти українському бізнесу в умовах війни», - зазначила Юлія Свириденко.

Під час переговорів сторони особливо відзначили результати реалізації Угоди про відновлення безпечного експорту українського зерна Чорним морем. Так, з початку дії угоди (документ підписано 22 липня 2022 року) до кінця вересня з українських портів вийшло 222 судна, українські аграрії експортували морським шляхом 4,9 млн тонн продукції.

1 жовтня 2022 року з українських чорноморських портів вийшло ще 11 суден з 217,6 тис. тонн агропродукції. Як було акцентовано під час зустрічі, Україна та Туреччина єдині у розумінні важливості свободи навігації в Чорному морі та стабільності в чорноморському регіоні. Також, за словами Мехмета Муша, країна повністю підтримує територіальну цілісність та суверенітет України.

Ще однією темою зустрічі була участь Туреччини в реалізації Плану відновлення України. Як було зазначено, Туреччина допомагатиме відбудовувати Харківську область, про що попередньо було домовлено під час конференції в Лугано. Водночас Україна запрошує турецький бізнес приєднатися до реалізації інвестиційних проєктів в рамках Плану відновлення й у інших регіонах.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності