Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ схвалив законопроєкт про новий Митний тариф: роз’яснення від Мінекономіки

06 Вересня 2022 10:02

КМУ схвалив законопроєкт про новий Митний тариф: роз’яснення від Мінекономіки

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, який унормовує Митний тариф України з вимогами Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів. Про це повідомляє Мінекономіки.

Відповідне рішення ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів. Тепер проєкт Закону буде зареєстрований у Верховній Раді та розглянутий народними депутатами.

«Україна адаптується до міжнародних стандартів класифікації товарів. Це потрібно нам для того, аби нарощувати власний експорт, виходити на нові ринки, посилювати свою конкурентні переваги в світовій торгівлі. Великою перемогою є встановлення нульових мит на українські товари з боку країн ЄС, Канади, Великої Британії та Австралії. Експортери цим успішно користуються, просуваючи свої товари. В той же час український бізнес має потребу в багатьох товарах проміжного імпорту, аби, наприклад, налагодити переробне виробництво. В цьому контексті новий Митний тариф сприятиме пожвавленню взаємовигідної торгівлі та зробить нашу економіку сильнішою», - наголосила Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Чинний Митний тариф України побудовано на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2017 року, а в більшості країн світу вже діє версія 2022 року. Її використовують найбільші торговельні партнери України, зокрема ЄС, Туреччина, Китай, США, Швейцарія.

У зв’язку з цим виникає низка ускладнень, пов’язаних із розбіжностями у товарних кодах під час митного оформлення продукції, що імпортують до України, або під час порівняння митної статистики України та країн-торгових партнерів.

Проект нового Митного тарифу України передбачає:

  • технічну зміну класифікації окремих товарів шляхом об’єднання декількох кодів в один, деталізації одного коду у декілька та переходу окремих видів товарів в інші коди;
  • виключення з системи товарів, які вже не застосовуються в міжнародній торгівлі;
  • введення в обіг нових товарів, які вироблені з використанням сучасних технологій тощо.

Загалом відбудеться понад 350 змін у товарних кодах, переважно щодо товарів сільського господарства, хімічного, лісового секторів, текстилю, кольорових металів, машинобудування, транспорту тощо.

Важливо, що новий Митний тариф не передбачає змін ставок ввізного мита на товари.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності