Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Підприємці Київщини активно відновлюють виробництво та експортний потенціал

19 Серпня 2022 16:07

Підприємці Київщини активно відновлюють виробництво та експортний потенціал

Частка підприємців, які повідомили про зростання обсягів виробництва, збільшилась втричі – із 4,8% у червні до 15,0% у липні.

Такі висновки звіту Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, присвяченого Київській області за результатами третього Щомісячного опитування керівників підприємств. Звіт підготовлено у співпраці з департаментом економіки та цифровізації Київської обласної військової адміністрації.

Основне з висновків:

  • Підприємства Київської області краще, ніж в середньому в Україні, оцінюють свою фінансово-економічну ситуацію. Зокрема, частка тих, хто оцінює таку ситуацію у регіоні як погану, зменшилась із 40,9% до 15,0% (в Україні із 40,1% до 31,9%), а відсоток тих, хто вважає її хорошою, збільшився із 4,5% до 50,0% у липні (в Україні із 6,8% до 10,3%).
  • Підприємства області краще оцінюють загальноекономічне середовище. Показник оцінки ділового середовища є додатним та більшим від національного (відповідно для області 0,05 та для всієї країни -0,37).
  • Ситуація з відновленням виробництва в області є кращою, ніж у загальному в Україні, оскільки майже дві третини опитаних працюють на майже повну або навіть вищу за повну потужність. Так, у регіоні 55% опитаних працювали на рівні 75% - 99% порівняно з довоєнним періодом (36% на рівні країни).
  • Серед опитаних підприємств у Київській області жодне не зупинило роботу в липні (в Україні 3%). Окрім цього, 10% підприємців Київщини вказали, що працюють на рівні меншому, ніж 25% від довоєнних потужностей (в України 25%).
  • Майже половина підприємств регіону (48%) оцінила державну політику з підтримки бізнесу позитивно (в Україні 10%).
  • Найбільшими проблемами для бізнесу Київської області є безпека роботи, брак палива та складнощі з перевезенням сировини або товарів територією України. На кожну з цих проблем вказали по 29% опитаних підприємств.

Вплив війни на експортну діяльність підприємств

У Київській області серед опитаних підприємств 90% (ті, хто зміг дати відповідь) були або є експортерами (56% на рівні України). Отримані відповіді респондентів-експортерів знову підтверджують, що повномасштабна війна стала вагомою перешкодою для зовнішньоекономічної діяльності підприємств Київської області.

За даними цього дослідження, підприємства Київської області в цілому зазнали дещо меншого впливу війни на експорт, ніж уся Україна в цілому. Станом на липень 11% припинили експорт після 24 лютого 2022 року і не змогли його відновити (27% в Україні). Ще 28% опитаних експортерів припиняли експорт після початку війни, але змогли його відновити (26% на рівні країни).

Експортна діяльність у регіоні відновлюється вищими темпами, ніж в цілому в країні. У червні аж 33% підприємств повідомляли, що припинили експорт та ще не змогли його відновити.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності