Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ зняв заборону на експорт добрив і жита

26 Липня 2022 19:58

КМУ зняв заборону на експорт добрив і жита

КМУ скасував заборону на експорт жита та мінеральних добрив.

Для цих товарів запроваджений режим автоматичного ліцензування. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Відповідно до постанови КМУ від 26 липня 2022 р. № 832 скасувано заборону на експорт, та введено ліцензування на експорт:

  • жито (код УКТЗЕД1002);
  • добрива мінеральні або хімічні, азотні (код УКТЗЕД 3102);
  • добрива мінеральні або хімічні, фосфорні (код УКТЗЕД 3103);
  • добрива мінеральні або хімічні, калійні (код УКТЗЕД 3104);
  • добрива мінеральні або хімічні із вмістом двох чи трьох поживних елементів: азоту, фосфору та калію; інші добрива; товари цієї групи у таблетках чи аналогічних формах або в упаковках масою брутто не більш як 10 кг (код УКТЗЕД 3105).

Наразі перехідні залишки жита в Україні оцінюються на рівні 73 тис. тонн, а виробництво зерна прогнозується на рівні 351 тис. тонн. Це дозволить забезпечити внутрішню потребу у споживанні, яка становить 353 тис. тонн на рік.

У зв’язку з завершенням посівної кампанії запит на купівлю мінеральних добрив є значно нижчим, а спрямування надлишків цих товарних позицій на експорт дозволить збільшити валютні надходження до країни, що є важливою умовою економічного відновлення.

З повним переліком товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік можна ознайомитися за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності