Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна отримала позитивні висновки щодо можливості приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту

29 Червня 2022 16:09

Україна отримала позитивні висновки щодо можливості приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту

Офіційні висновки щодо можливості запрошення України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту очікуються у липні 2022 року. Про це повідомив представник Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD). Такі висновки, зокрема будуть представлені на робочій групі з питань Конвенції про процедуру спільного транзиту і Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами, яка відбудеться 7 липня 2022 року. Про це інформує Держмитслужба.

До складу місії увійшли ті ж представники DG TAXUD та трьох країн-учасниць Конвенції про процедуру спільного транзиту (Хорватія, Туреччина та Велика Британія), які брали участь і у попередній оціночній місії, що дозволило їм більш предметно оцінити прогрес України з листопада 2021 року.

Місія високо оцінила ті результати, яких Україні вдалось досягти з часу проведення попередньої оціночної місії, навіть не зважаючи на війну. За цей час суттєво зросла кількість залучених підприємств, оформлених транзитних декларацій, розпочато застосування транзитних спрощень. Також активно просувалась робота в частині гармонізації законодавства, проведення тренінгів як для бізнесу, так і для посадових осіб митниць, забезпечувався належний технічний супровід роботи системи. Загалом за результатами проведеної роботи місія отримала позитивні враження від спілкування з представниками митниць, підприємств, гарантів, Національного банку України за результатами проведеної роботи.

Очікують, що запрошення приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту Україна зможе отримати уже восени, що дозволить розпочати міжнародне застосування NCTS до кінця 2022 року.

Після приєднання України до Конвенції, український бізнес зможе користуватися перевагами та спрощеннями спільного транзиту, які має бізнес у 35-ти країнах Конвенції, а також під час переміщення товарів у режимі спільного транзиту працювати за принципом «один транспортний засіб – одна декларація – одна фінансова гарантія».

У роботі місії з української сторони взяли участь представники Міністерства фінансів України, Держмитслужби, Офісу підтримки реформ при Мінфіні, Національного банку України, експерти Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM), представники від бізнесу та гарантів.

«Запровадження процедури спільного транзиту та приєднання до Конвенції є однією з необхідних умов для вступу України до ЄС. Тому підготовка до приєднання до Конвенції, яку європейські партнери допомагають виконати Україні, - це робота для прискорення вступу України до ЄС», - зазначив Вітяніс Алішаускас, міжнародний експерт EU4PFM з питань митниці.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності