Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Держава запустила доступне фінансування для експортерів під час воєнного стану: видано перший кредит

17 Червня 2022 11:12

Держава запустила доступне фінансування для експортерів під час воєнного стану: видано перший кредит

Першим експортером, який отримав беззаставний кредит на виконання експортного контракту, став підприємець із Запоріжжя. Кредит видав АТ «Ощадбанк», застрахувавши договір позики в Експортно-кредитному агентстві України.

Залучені за експортним кредитом кошти дадуть компанії можливість підвищити обсяги виготовлення продукції та розширити ринки її збуту за кордоном.

За словами голови правління Ощадбанку Сергія Наумова, кредитування експортерів вже користується попитом серед клієнтів банку.

«Ми відкрили новий напрям кредитування експортноорієнтованих бізнесів і вже отримали заявок від клієнтів на 100 млн грн. У фокусі нашої уваги є компанії, які займаються переробкою та виготовленням продуктів харчування, легкої промисловості та іншої продукції переробної галузі. Ощадбанк готовий підтримати їх кредитуванням до 85% суми зовнішньоекономічного контракту, а наш партнер ЕКА страхує ризики несплати за такими кредитами. А якщо експортер кредитується і за програмою «Доступні кредити під 5-7-9%», то фінансування стає ще доступнішим», – наголосив голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Кредитування експортерів стало можливим завдяки злагодженій політиці Міністерства економіки України та Національного банку України.

Скористатися програмою вже можуть клієнти двох державних банків АТ «Ощадбанк» та АБ «УКРГАЗБАНК». Перелік банків розширюватиметься.

«Українським експортерам під час війни особливо не вистачає фінансових ресурсів, вони потребують кредитної підтримки. Але для банків такі кредити ризиковані, їм потрібні додаткові гарантії. Держава через інструмент Експортно-кредитного агентства виступає таким гарантом, вона допоможе українським виробникам вийти на нові ринки й стати там конкурентними», - зазначив в.о. голови правління ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» Руслан Гашев.

Завдяки страховому покриттю ЕКА експортер, який має укладений зовнішньоекономічний договір, може отримати таке необхідне йому сьогодні фінансування на його виконання.

За словами в.о. голови правління ЕКА, уряд максимально спростив взаємодію держави та експортера, забезпечивши видачу страхування в автоматичному режимі після схвалення кредитної угоди.

«Підприємець приходить в банк, з яким уже працює. Банк має перелік критеріїв, за якими ухвалює рішення про надання кредиту. Держава в особі ЕКА страхує ризики банків за укладеними договорами. Для отримання послуг страхування експорту підприємцю достатньо заповнити коротку заявку», - зазначив Руслан Гашев.

За словами першого віцепрем'єр-міністра - міністра економіки України Юлії Свириденко, ЕКА демонструє свою ефективність як страховик ризиків експортерів під час війни в рамках державної політики підтримки експорту.

«Ми здійснили трансформацію Експортно-кредитного агентства, зробивши його сильним інструментом стимулювання і нарощування українського експорту. Було оновлено законодавство, нормативно-правову базу. Тепер страхування з боку ЕКА є основним видом забезпечення кредиту. Тобто банкам не потрібно формувати додаткові резерви або вимагати застави від клієнтів. Крім того, налагодили роботу ЕКА через агентів, якими виступають банки. Завдяки цьому маємо безліч точок дотику з клієнтами, а кожен укладений типовий договір на суму кредиту до 20 млн грн автоматично підтверджується агентством», - наголосила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

Автор: ПрАТ «Експортно-кредитне агентство»

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності