Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна вийшла з Угоди СНД про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності

16 Червня 2021 13:53

Україна вийшла з Угоди СНД про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності

15 червня на засіданні Верховної Ради України схвалено законопроєкт №0088, який передбачає вихід України з Угоди про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони й захисту інтелектуальної власності.

Зокрема, Угода була підписана 19 листопада 2010 року в Санкт-Петербурзі та ратифікована Верховною Радою України 21 грудня 2011 року.

Прийняття Закону дозволить узгодити договірно-правову базу України у рамках СНД відповідно до сучасних реалій міжнародних відносин, а зобов’язання України, які виникли протягом терміну дії Угоди, врегульовані.

Так, представники України тривалий час не беруть участі у засіданнях Міждержавної ради, Україна не бере участі у розробленні проєктів міжнародних договорів у межах СНД, не здійснює у межах Угоди обміну патентною, нормативно-методичною документацією у сфері охорони та захисту інтелектуальної власності. Також Україна не застосовує положення Угоди про співробітництво з уповноваженими (компетентними) органами у сфері інтелектуальної власності.

Крім того, у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності також є чинними низка міжнародних угод, членами яких є держави-члени СНД, серед яких такі угоди: Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності, Всесвітня конвенція про авторське право; Паризька конвенція про охорону промислової власності, Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів тощо. Ці та інші міжнародні угоди забезпечують належний рівень охорони прав інтелектуальної власності в ході здійснення двостороннього співробітництва.

Закон було розроблено на виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 травня 2018 року «Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав», введеного в дію Указом Президента України від 19.05.2018 № 139.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності