Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків

31 Травня 2023 16:07

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків

29 травня 2023 року Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків, (реєстр. №9015). Про це повідомляє Верховна Рада України.

«Важливий законопроект був розроблений з метою створення умов для масштабування інвестицій в Україні в часи військових дій та повоєнного відновлення», - зазначив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Ініціатива передбачає підтримку економічної діяльності в Україні, посилення промислового (зокрема оборонно-промислового) сектору, а також створення нових робочих місць та наповнення бюджетів всіх рівнів коштами від сплати податків, що призведе до посилення сил оборони України.

Законопроєктом запропоновано внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності», зокрема усунути прогалини, що обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій Експортно-кредитним агентством, в тому числі в умовах військових дій та повоєнного відновлення.

Міністерство економіки України підтримує ухвалення Верховною Радою України у першому читанні законопроєкту №9015 щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків.

Таке рішення є важливим сигналом для міжнародних партнерів, адже країні потрібні інвестиції для перемоги, і держава розглядає різний інструментарій їх захисту, тому задіюватиме внутрішні можливості, зокрема й такий апробований та відомий світовому фінансовому ринку інструмент як ЕКА, який в Україні вже довів свою ефективність в сфері підтримки експортоорієнтованого бізнесу.

«Після того, як законопроєкт буде прийнято в цілому і він набуде чинності, українські компанії зможуть страхувати воєнні ризики через механізми ЕКА», - повідомила Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

У Міністерстві економіки очікують, що ініціатива стимулюватиме інвестиційне кредитування під час війни, адже страховий поліс ЕКА вже внесений Національним банком до переліку прийнятного забезпезпечення за позиками. Для цього у відомстві планують нарощувати спроможність ЕКА.

«Ми продовжуємо працювати із донорами щодо збільшення статутного капіталу ЕКА, щоби надати агентству можливість реалізовувати більше проєктів. Також ми працюємо із іноземними партнерами, щоби вони розширювали можливості своїх програм страхування воєнних ризиків для тих інвесторів, які готові інвестувати в Україну вже зараз. Адже починати відбудовувати українську економіку ми маємо вже зараз, не чекаючи закінчення війни», - резюмувала Юлія Свириденко.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності