Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Спрощено процедуру проходження ветконтролю агропродукції для транзиту через Польщу

13 Березня 2023 15:59

Спрощено процедуру проходження ветконтролю агропродукції для транзиту через Польщу

З 8:00 години ранку 9 березня 2023 року скасовано ветеринарний контроль української агропродукції, що слідує транзитом через Республіку Польща до польських портів Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин чи до інших країн.

Спільні домовленості між Україною та Республікою Польща про скасування ветеринарного контролю для української агропродукції, яка транзитом направляється в інші країни, були досягнуті напередодні під час зустрічі міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського та віцепрем'єр-міністра, міністра сільського господарства і розвитку села Республіки Польща Генрика Ковальчика. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Що зміниться для автоперевізників

Cпрощена процедура діятиме у всіх пунктах пропуску на українсько-польському кордоні, які працюють на пропуск вантажного транспорту. У пункті пропуску представник Державна митна служба України ставитиме у накладній CMR додаткову печатку у графі 2 у разі, якщо такий вантаж слідує транзитом до польських портів чи інших країн.

Необхідність додаткової печатки визначає представник Держмитслужби відповідно до переліку товарів (кодів) та одержувача зазначеного у накладній CMR.

Перевізник має надавати інспекторам митниці Республіки Польща міжнародну накладну CMR з додатковою печаткою.

ВАЖЛИВО! Якщо у графі 2 накладної CMR буде відсутня додаткова печатка, а товар підпадає під перелік товарів (кодів) та слідує транзитом через Республіку Польща, польська сторона залишає за собою право повернути таку вантажівку на територію України.

Також, на польській стороні, вантажівки з транзитним товаром після прикордонного і митного контролю будуть опломбовувати.

Що зміниться для залізничних перевезень

У разі, якщо у залізничній накладній (SMGS, або CIM, або CIM/SMGS) буде вказано отримувача, що знаходиться у порту Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин чи в інших країнах членах ЄС, - товар не буде підпадати під ветеринарний контроль зі сторони Республіки Польща.

У разі, якщо товар слідує транзитом через Республіку Польщу, але у накладній зазначено отримувача, який здійснює перевантаження на території Республіки Польща з вагонів українського стандарту у європейські, застосування спрощеної процедури можливе за умови надання договору (або іншого документу) з європейським перевізником, що засвідчує, що цей вантаж їде транзитом у польські порти чи у інші країни.

Додаткового опломбування вагонів не передбачено. Опломбування вагону, як і раніше, здійснюється відповідно до наявних технічних вимог та умов пломбування.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності