Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Комітет ВРУ з питань економічного розвитку провів слухання щодо заміщення українськими товарами імпорту з рф і рб

22 Лютого 2023 11:06

Комітет ВРУ з питань економічного розвитку провів слухання щодо заміщення українськими товарами імпорту з рф і рб

У Комітеті відбулися слухання на тему: «Заміщення українськими товарами імпорту з російської федерації і республіки білорусь в Україні, ЄС та світі», у яких взяли участь народні депутати, представники Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики та продовольства, бізнес-організацій, аналітичних центрів, наукових установ, громадських об’єднань, експертного середовища та громадянського суспільства. Про це повідомляє Верховна Рада України.

На комітетських слуханнях обговорювали питання:

  • Чи достатньо ефективно запроваджені обмеження імпорту товарів з російської федерації і республіки білорусь в Україні?
  • Які перспективи розширення таких обмежень на західних ринках?
  • Які товари українські виробники готові постачати вже зараз на заміну?
  • Що треба зробити державі і бізнесу для заміщення ринкових ніш в майбутньому?

Під час виступів було зазначено, що заборона імпорту з російської федерації і республіки білорусь на український і західні ринки створює попит на товари, які можна виробляти в Україні. Для українських виробників це потенційний ринок на 36 мільярдів доларів щороку: 25,5 млрд продукції переробної промисловості російської федерації і республіки білорусь на західних ринках та майже 11 мільярдів заміщення імпорту з цих країн в Україну.

Учасники слухань наголосили на необхідності не лише вигнати ворога з нашої землі, але й очистити ринки від його товарів, продаж яких живить військову агресію. Наразі економічний фронт війни України проти росії має ключове значення для економічної стійкості держави.

Під час слухань керівництво державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» презентувало результати дослідження «Провідні товарні групи російського експорту до країн ЄС з перспективою заміщення», яке було розроблено експертами проєкту «Export Booster» та Офісу. Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

У рамках слухань також було презентовано дослідження «Заміщення українськими товарами імпорту з російської федерації і республіки білорусь в Україні, ЄС та світі» від експертів аналітичного центру CMD - Ukraine.

За результатами слухань Комітет з питань економічного розвитку підготує відповідні рекомендації щодо заміщення товарів з російської федерації і республіки білорусь аналогічними українськими.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності