Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Перспективи торговельно-економічного співробітництва між Україною та Словаччиною

13 Грудня 2022 10:14

Перспективи торговельно-економічного співробітництва між Україною та Словаччиною

Питання ативізації економічного співробітництва між Україною та Словаччиною обговорили Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та міністр економіки Словацької Республіки Карел Гірман. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«Україну та Словаччину єднають тісні економічні зв’язки, які останнім часом лише посилюються. За підсумками 9 місяців зафіксовано зростання товарообігу між країнами на 30%. І є потенціал для подальшого росту. Зокрема, Україна має можливості суттєво збільшити постачання залізної руди до Словаччини», - розповіла Юлія Свириденко.

Сприятиме посиленню торгівлі між країнами й продовження на рік дії Угоди про вантажні перевезення автотранспортом. Нині щодо цього питання тривають перемовини між Україною та ЄС, а Україна сподівається на підтримку Словаччини.

Враховуючи досвід інтеграції Словацької Республіки до ЄС, Україна сподівається на її підтримку у цьому питанні щодо ринків Євроспільноти. Під час зустрічі сторони приділили багато уваги питанням розвитку транспортних коридорів, усуненню прогалин у логістиці. Зокрема, йшлося про перспективи розвитку переходів в Ужгороді, транспортних коридорів Чоп-Кошице, Мукачево-Кошице тощо.

Як підкреслив Карел Гірман, Словаччина надзвичайно зацікавлена у розширенні можливостей транспортного сполучення з Україною.

Велику частину зустрічі сторони присвятили обговоренню практичних кроків щодо посилення співпраці у сфері енергетики. Зокрема, було обговорено питання:

  • постачання до України дизельного палива: лише за останній тиждень до нашої країни було завезено понад 100 000 генераторів, отже, можливе збільшення попиту на паливо;
  • можливості експорту країнами ЄС до України електроенергії, що було передбачено під час об’єднання енергосистем Європейського Союзу та України;
  • співробітництво у сфері транспортування та зберігання газу тощо.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності