Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Інтеграція законодавства до стандартів ЄС: засідання Підкомітету з управління санітарними та фітосанітарними заходами

08 Грудня 2022 14:01

Інтеграція законодавства до стандартів ЄС: засідання Підкомітету з управління санітарними та фітосанітарними заходами

У рамках інтеграції українського законодавства до стандартів Європейського Союзу 30 листопада 2022 року відбулося сьоме засідання Підкомітету з управління санітарними та фітосанітарними заходами Комітету асоціації у торговельному складі.

Фахівці Держпродспоживслужби, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства закордонних справ України та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України обговорили низку важливих питань стосовно безпечності харчових продуктів з представниками Генерального директорату з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів Єврокомісії (DG SANTE).

Під час засідання сторони розглянули низку питань, зокрема торговельні питання щодо взаємного доступу до ринків та імплементацію законодавства Україною у статусі кандидата на членство в ЄС. У рамках зустрічі учасники обговорили наступні теми:

  • визнання підходів до зонування за хворобами тварин у частині законодавчих норм ЄС та міжнародного законодавства;
  • визнання системи авторизації кормових добавок ЄС в Україні;
  • експорт до ЄС м’яса та м’ясних продуктів, живої риби, рибної ікри, молюсків (рапана), живих креветок для споживання людиною;
  • процедура акредитації в ЄС українських перевізників живих тварин.

Особлива увага була приділена питанням, які виникли внаслідок російської збройної агресії, зокрема стан ухвалення процедури перевезення певних живих тварин і продуктів тваринного походження транзитом через ЄС з України до третіх країн.

Українською стороною було ініційовано обговорення наступних питань:

  • стан розгляду заявки України на визнання ЄС еквівалентності сертифікації олійних культур, вироблених в Україні;
  • перспективи перегляду статусу України як країни, що відповідає вимогам ЄС стосовно боротьби із захворюванням на сказ, для спрощення переміщення домашніх тварин в частині супровідних документів.

Також сторонами була розглянута можливість поглиблення співпраці щодо впровадження системи управління інформацією для офіційного контролю (IMSOC) та її системних компонентів (TRACES NT) в Україні з одночасним навчання українських ветеринарних інспекторів та операторів ринку для роботи в системі.

Така співпраця максимально спростить та пришвидшить оформлення міжнародних сертифікатів на експорт української продукції до країн ЄС для суб’єктів господарювання.

На завершення роботи Підкомітету учасники обговорили питання поточної технічної допомоги Україні від ЄС у сфері управління санітарними та фітосанітарними заходами, а також узгодили плани двосторонньої співпраці на 2023 рік.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності