Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна презентуватиме заявку на проведення «Експо-2030»

24 Листопада 2022 16:49

Україна презентуватиме заявку на проведення «Експо-2030»

Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко на засіданні Координаційного комітету з підготовки та забезпечення участі України у відборі країни-кандидата на проведення всесвітньої виставки «Експо-2030» в Україні (м. Одеса) заявила, що Україна має докласти максимум зусиль, щоб гідно представити свою заявку на проведення «Експо-2030» та перемогти. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«Попри те, що зараз триває війна, ми думаємо про майбутнє. Всесвітня виставка EXPO - захід, що надзвичайно позитивно працює на імідж країни, яка його приймає, та дає потужний економічний ефект. Тому ми маємо докласти усіх зусиль, щоб гідно представити українську заявку наступного тижня. А також провести всю необхідну підготовчу роботу протягом наступного року та перемогти у відборі. У 2030-му EXPO має бути в Одесі», - зазначила Юлія Свириденко.

Під час свого першого засідання Комітет також ухвалив рішення щодо опрацювання:

  • стратегії популяризації та адвокації української заявки на міжнародному рівні та серед українських діаспор;
  • формату визначення амбасадорів з метою промоції України, як країни-кандидата на проведення «Експо-2030»;
  • можливості залучення до фінансування діяльності, пов’язаної з підготовкою та участю України у відборі країни-кандидата донорів, спонсорів та меценатів за кордоном.

Заявка України буде презентована на 171-й Генеральній асамблеї Міжнародного бюро виставок (МБВ), яка відбудеться 27 – 28 листопада 2022 року.

Наступне засідання Координаційного комітету відбудеться у грудні.

  • Всесвітня виставка EXPO (Експо), що проводиться вже 170 років, є визначною подією світового масштабу, на кшталт Олімпійських ігор. Відбувається раз на п’ять років.

  • 15 жовтня 2021 року Україна подала заявку до Міжнародного бюро виставок (МБВ) на проведення EXPO-2030 в Одесі. Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2022 р. №947 утворений Координаційний комітет, який за посадою очолює Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України.

  • У лютому-квітні 2023 року в Києві та Одесі відбудеться дослідницька місія МБВ. В столиці представники МБВ вивчатимуть мотивацію України, в Одесі – безпосередньо ознайомляться з містом, яке претендує приймати виставку. Рішення, яке визначить переможця буде ухвалено на 173 Генеральній асамблеї МБВ у листопаді 2023 року.

  • Разом з Одесою за право приймати Експо-2030 змагаються Рим (Італійська Республіка), Ер-Ріяд (Королівство Саудівської Аравії) та Пусан (Республіка Корея). Завдяки урядовій та дипломатичній роботі України, росія, яка теж претендувала на проведення виставки та була головним нашим конкурентом, відкликала свою заявку.

  • За умовою, виставки можуть відбуватися в одному регіоні світу не частіше, ніж один раз на 15 років. Що значно посилює позиції України серед конкурентів: адже у 2015 році виставку проводили в Італії (Мілан), у 2020-му – в Дубаї (ОАЕ), в 2025 році вона відбудеться в Осаці (Японія).

  • Проєкт генерального плану та архітектурної концепції майданчика проведення Всесвітньої виставки «Експо-2030» в Україні вартістю 1,3 млн євро був подарований нашій державі всесвітньо відомим британським архітектурним бюро «Zaha Hadid Architects».

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності