Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Підприємництво та експорт Київщини: опитування керівників підприємств

10 Листопада 2022 16:34

Підприємництво та експорт Київщини: опитування керівників підприємств

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій презентував спеціальний звіт, присвячений Київській області за результатами п'ятого Щомісячного опитування керівників підприємств.

Як повідомлено, серед опитаних у Київській області не зафіксовано жодного респондента, який би повідомив про зупинку роботи підприємства у вересні 2022 року.

Основне з висновків:

  • У вересні більше двох третин (72%) підприємств регіону працювали на майже повну, повну та вище, ніж повну потужність порівняно з довоєнним періодом (49% на рівні країни).
  • Підприємства Київщини, як і загалом в Україні, демонстрували оптимізм як стосовно бізнес-клімату, так і виробничих показників. Частка опитаних представників бізнесу Київської області, що очікували збільшення виробництва, зросла з 23,4% до 27,9% (в Україні із 26,5% до 40,0%). А відсоток тих, хто вважав фінансово-економічну ситуацію хорошою, збільшилась із 6,5% до 26,8% (в Україні із 6,9% до 10,0%).
  • Рівень невизначеності у піврічній перспективі серед представників бізнесу Київської області зменшується на відміну від збільшення значень загалом в Україні. Відсоток тих, хто не зміг дати прогноз на майбутні пів року для Київської області, зменшився з 28,0% у серпні до 9,3% у вересні, тоді як у цілому в Україні збільшився з 33,2% до 36,7%.
  • Тенденції щодо пошуку кваліфікованих та некваліфікованих працівників у Київській області є значно кращими, порівняно із загальноукраїнськими показниками. Зокрема, індекс пошуку некваліфікованих працівників у загальноукраїнському вимірі третій місяць поспіль залишається майже без змін та становить у вересні -0,07, тоді як значення для Київської області зменшилось із -0,06 до -0,29.
  • Підприємства Київщини скоротили експортну активність, попри загальнонаціональні позитивні тенденції. Однак активні експортери розширюють географію експорту. Серед експортерів регіону аж 24% підприємств припинили експорт упродовж війни (16% на рівні країни).
  • Якщо на рівні країни експортери найчастіше скаржаться на різні логістичні проблеми, то для підприємств Київщини головним викликом є складні митні формальності (48% опитаних).
  • Підприємства області суттєво краще, ніж загалом у всіх областях, у яких пройшло це опитування, оцінюють державну політику з підтримки бізнесу. Зокрема, понад сорок опитаних керівників підприємств Київської області (42%) оцінили державну політику з підтримки бізнесу позитивно (у середньому у вибірці - 10%).
  • Найбільшими проблемами для бізнесу Київської області є брак обігових коштів (58%), корупція (56%), а також зростання цін на сировину/матеріали/товари (44%).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності