Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна презентувала перші результати міжнародного застосування NCTS у Брюсселі

21 Жовтня 2022 16:12

Україна презентувала перші результати міжнародного застосування NCTS у Брюсселі

18 жовтня 2022 року у Брюсселі відбулося 188-е засідання Робочої групи EU-CTC з питань спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Це засідання стало першим, у якому Україна взяла участь як повноправна країна-учасниця Конвенції про процедуру спільного транзиту, а не як спостерігач. Про це повідомляє Державна митна служба України.

Приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (CCTP) та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами (SAD) було першим питанням у порядку денному засідання. Представницею України у Робочій групі стала Аліна Брендак, національний координатор з питань спільного транзиту, заступник директора департаменту - начальник відділу розвитку міжнародної транзитної системи департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби.

Під час своєї презентації вона інформувала учасників Робочої групи про те, що, як і очікувалось, кількість операцій спільного транзиту на початку жовтня 2022 року була не великою. Це пояснюється необхідністю оновлення загальних гарантій, які уже використовуються компаніями країн-учасниць Конвенції, з метою їх поширення на територію України. В Україні ж всього 4 компанії мають транзитне спрощення «загальна гарантія». Окрім того, компаніям та митникам по обидва боки кордону потрібен певний час на адаптацію до нових реалій. Разом з тим, кількість переміщень до України та з України з початку місяця сягає 200, що є досить високим показником для початку міжнародного застосування країною процедури спільного транзиту.

Найбільше декларацій з митницею призначення в Україні у першій половині жовтня 2022 року оформлено Польщею та країнами Балтії.

Варто відзначити, що Робоча група EU-CTC є майданчиком для комунікації між усіма країнами-учасницями Конвенції та робочим органом, на якому напрацьовують зміни до Конвенції про процедуру спільного транзиту, обговорюються проблемні питання та напрацьовуються можливі шляхи їх вирішення.

Так, на 188-му засіданні Робочої групи EU-CTC, також обговорювали питання щодо оновлення вимог до даних транзитної декларації (TAD) та декларації з даними безпеки (TSAD), скасування обов'язковості їх друку та інших нововведень, пов'язаних із запровадженням до 1 грудня 2023 року країнами-учасницями NCTS Phase 5. Також на засіданні обговорювали питання перевезення контейнерів різними видами транспорту під час процедури спільного транзиту.

Засідання Робочої групи, на яких розглядають поточні питання використання процедури спільного транзиту, а також напрацьовують рішення щодо внесення змін до Конвенції, відбуваються щоквартально.

Нагадуємо, що Україна завершила усі формальні процедури щодо приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту 31 серпня 2022 року, що дозволило розпочати міжнародне застосування процедури спільного транзиту та NCTS з 1 жовтня 2022 року.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності