Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

У січні-серпні 2022 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС сягнув 9,2 млрд дол. США

14 Жовтня 2022 14:07

У січні-серпні 2022 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС сягнув 9,2 млрд дол. США

У січні-серпні 2022 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 35 % і сягнув показника у 9,2 млрд дол. США. Про це повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

«При цьому відбулося зростання додатного для нашої країни сальдо до рівня 4,9 млрд дол. США, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+2,8 млрд дол. США) наклалось на зниження вартості закупівель у представників країн – членів ЄС (-0,4 млрд дол. США).

Головними торговими партнерами в сегменті аграрної продукції для України серед держав цього регіонального об’єднання виступають Польща, Румунія, Нідерланди, Іспанія, Італія, Німеччина, Болгарія та Угорщина.

Сукупний оборот України з цими державами складає майже 83 %. Однак потенціал у цій сфері щодо решти країн угрупування для нашої держави все ще не вичерпаний», - зауважив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Характерною рисою 2022 року, наголосив науковець, стали помітні зміни у переліку ключових європейських партнерів. До нього додались три країни – Румунія, Болгарія та Угорщина, але вийшла Франція. Це пояснюється зміною наших пріоритетів і відносною безпечністю логістики в умовах російського вторгнення та блокади українських морських портів.

У першій половині цього року вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні експортні квоти на постачання до Європейського Союзу меду, яблучного і виноградного соків, а також консервованих томатів, а з 4 червня 2022 року Євросоюз терміном на рік зняв всі мита і збори на будь-яку продукцію, що надходить з України, значно полегшивши доступ на свій ринок.

«У нинішньому році показники зовнішньої торгівлі України сільгосппродукцією через війну загалом відстають від рівня 2021 року, однак вітчизняні агрокомпанії поволі адаптуються до цих складних умов, використовуючи наявні можливості і ресурси для забезпечення успішності експортно-імпортних операцій, в першу чергу надані нам в європейському векторі діяльності. При цьому важливо досягти принаймні відносної стабільності кількісних і вартісних показників торгівлі, що допоможе сформувати пріоритетні орієнтири діяльності на найближчу перспективу, зокрема від початку 2023 року», - підсумував Микола Пугачов.

Дані дашборду щодо відвантаження агрокультур за їх видами та логістики відправлень, які оновлюють двічі на місяць, завжди можна переглянути за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності