Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Передекспортне фінансування в умовах війни: доступні можливості. Реліз круглого столу в Івано-Франківську

29 Липня 2022 11:30

Передекспортне фінансування в умовах війни: доступні можливості. Реліз круглого столу в Івано-Франківську

Експортно-кредитне агентство спільно з Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ) провели круглий стіл на тему: «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку» для експортерів Івано-Франківської області.

Представники малого та середнього експортоорієнтованого бізнесу регіону, а також підприємств, які були релоковані до Івано-Франківська, і банків, які вже надають передекспортні кредити або ж планують розвивати цей напрямок у майбутньому, обговорили роль доступного фінансування у відновленні та стимулюванні розвитку експортної діяльності в умовах війни. Зокрема, мова йшла про новий продукт, який ЕКА реалізує спільно з банками – портфельне страхування передекспортного кредитування – що дозволяє українським виробникам отримати кредит на виконання зовнішньоекономічного договору без застави.

Від Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» з вітальним словом виступила менеджер напряму сприяння інвестиціям та доступу до фінансування Тетяна Грищенко. Вона зазначила, що Програма системно підтримує українські компанії у можливостях скористатись перевагами міжнародної торгівлі, щоб побудувати конкурентоспроможну економіку України.

Продукт ЕКА, підкреслила Тетяни Грищенко, дозволить українському бізнесу стратегічно підійти до питання розвитку експорту. Тому Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» об’єднує зусилля з ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА), щоб допомогти українським банкам надавати фінансування компаніям, які хочуть розпочати експортувати або бажають розширити свій експорт на наявних або нових ринках.

В.о. голови правління Експортно-кредитного агентства Руслан Гашев зазначив, що продукт портфельного страхування експортних кредитів вже має попит серед експортерів.

«Минуло трохи більше, ніж місяць, з того часу, як ми публічно оголосили про старт продукту, а вже отримали 140 заявок через портал Експортний напрям Дія.Бізнес. 10 експортерів вже отримали передекспортне фінансування. Загалом завдяки портфельному страхуванню кредитів на виконання зовнішньоекономічних договорів було підтримано експорту на 70 мільйонів гривень. Найближчим часом ще 11 українських виробників отримають кредити під страхове покриття ЕКА. Заявки експортерів вже були схвалені кредитним комітетом банка-партнера програми, тож кредитні кошти надійдуть на рахунки підприємців найближчим часом», – підкреслив Руслан Гашев.

Доступні кредити на виконання експортних контрактів сьогодні вже отримують клієнти трьох банків – АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та АТ «Укрексімбанк». Експортно-кредитне агентство працює над збільшенням кількості банків-партнерів цього продукту. Зокрема, в активній стадії переговори з АТ «ПриватБанк» та ПАТ «Креді Агріколь Банк», представники яких також взяли участь у круглому столі в Івано-Франківську.

Керівниця відділу малого бізнесу РП АТ «ПриватБанк» в Івано-Франківську Леся Юркевич підтвердила, що гарантування ЕКА суттєво б збільшило спроможність банку фінансувати експортну діяльність клієнтів у частині беззаставного кредитування.

Начальник філії Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк» Любомир Ерстенюк наголосив, що сьогодні – в умовах, коли більшість банків вичерпали ліміти на кредитування бізнесу під державні гарантії – страхування ЕКА є по суті єдино можливим варіантом фінансування експортерів без твердої застави.

Власник та виконавчий директор компанії «IRIS Group» Клаудіо Паскуале, виробник та експортер меблів, який вже отримав беззаставний кредит від АБ «Укргазбанк» на умовах портфельного страхування передекспортного фінансування в ЕКА, підкреслив, що продукт надзвичайно актуальний.

«Ми давно на ринку. Але в умовах війни клієнти не хочуть оплачувати наперед контракти, а постачальники сировини не хочуть працювати на умовах відтермінування платежів, тому це важливо – мати можливість отримати додаткові кошти на покриття операційних видатків», – зазначив експортер.

Важливо, що беззаставне передекспортне фінансування можна комбінувати з іншими кредитними продуктами банків, а також іншими програмами державної підтримки, зокрема з портфельними гарантійними інструментами (наприклад, гарантії Фонду розвитку підприємництва) та програмою «Доступні кредити під 5-7-9%».

За словами Клаудіо Паскуале, отримати кредит на умовах страхування його в ЕКА досить просто за умови, якщо у вас прозорий бізнес і ви не мали проблем в кредитній історії.

«Підприємець приходить в банк, з яким уже працює. Банк має перелік критеріїв, за якими ухвалює рішення про надання кредиту, а також перевіряє заявку на відповідність умовам продукту. Передусім це наявність у клієнта експортного контракту», – підкреслив заступник директора Івано-Франківської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» Олександр Лонюк.


ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) – це відкрита, клієнтоорієнтована державна компанія, яка допомагає українським експортерам бути конкурентними на світовому ринку. ЕКА працює лише з експортерами товарів і послуг та не підтримує сировинний експорт.

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності