Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Скасування мит та квот на українські товари країнами світу

25 Травня 2022 15:49

Скасування мит та квот на українські товари країнами світу

США, Європейський Союз, Велика Британія та Канада ухвалили низку рішень, які дозволяють тимчасово лібералізувати торгівлю та інші торговельні поступки щодо певних українських товарів для підтримки економіки України.

Такі рішення є відповіддю на наслідки війни росії проти України, яка обмежує можливості країни для торгівлі.

  • ЄС скасував мито на весь український експорт. Це рішення буде діяти протягом одного року, зокрема:
    • усі тарифи згідно з Розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, встановлені глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі (ПВЗВТ), які ще не були лібералізовані. Призупинення охоплює, зокрема: промислову продукцію, що підлягає поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фрукти та овочі, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарську продукцію та перероблену сільськогосподарську продукцію, що підлягають тарифним квотам,
    • стягнення антидемпінгових мит на імпорт з України,
    • застосування загальних правил імпорту щодо імпорту походженням з України. Окрім цього, Єврокомісія презентувала план підтримки сільськогосподарського експорту України.

4 червня 2022 року набув чинності Регламент Європейського Парламенту та Ради № 2022/870 про тимчасові заходи з лібералізації торгівлі. Це рішення доповнює можливості, які мають українські експортери відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

  • США скасували імпортні мита на українську сталь. Міністерство торгівлі США оголосило про призупинення дії 232 митних тарифів на українську сталь на один рік. Президент США Джо Байден підписав указ, яким затвердив скасування 25% мита на імпорт сталі з України на один рік.

  • Канада скасовує всі мита на українські товари. Такий режим діятиме впродовж 12 місяців. Також Україна та Канада завершать роботу над розширенням Угоди про вільну торгівлю.

  • Велика Британія скасовує мита та обмеження на український експорт.

Нещодавно Україна та Велика Британія підписали угоду про скасування ввізних мит і тарифних квот. Завдяки скасуванню ввізних мит і тарифних квот український бізнес в перспективі матиме змогу збільшити експорт товарів з високою доданою вартістю. Мовиться, найперше, про борошно, зерно, молочну продукцію, м’ясо птиці та напівфабрикати, томатну пасту, мед, кукурудзу, пшеницю, соки, гриби, цукор тощо.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності