Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ схвалив проект Закону про захист географічних зазначень для сільгосппродукції та харчових продуктів

03 Червня 2021 11:07

КМУ схвалив проект Закону про захист географічних зазначень для сільгосппродукції та харчових продуктів

2 червня КМУ схвалив законопроект, який посилить охорону географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, в тому числі на території Європейського Союзу.

Україна має багато унікальних продуктів із історичним географічним походженням. Наразі Євросоюзом вже визнано такі українські продукти з географічним зазначенням, як «мелітопольська черешня», «гуцульська овеча бриндзя» і «гуцульська коров’яча бриндза». Сьогоднішнє рішення – це ще один крок до захисту нашої спадщини та визнання Європою нашої унікальної продукції.

Також прийняття законопроекту відкриє нові торговельні можливості, сприятиме збереженню місцевих традицій, розвитку туризму та стимулюванню суміжних сфер, таких як гастрономічний туризм та ресторанно-готельний бізнес.

Наразі проходить підготовча робота для реєстрації нових географічних зазначень України, зокрема, «Вина ШАБАГ» (Одеська обл.), «М'ЯСО БАРАНИНИ «ФРУМУШИКА» (Одеська обл.), «Вина АША-АБАГ» (Одеська обл.), «Херсонський кавун» (Херсонська обл.), «Мед Закарпаття» (Закарпатська обл.) та інших.

Так, реалізація проекту Закону дозволить:

  • включати національні українські продукти з географічними зазначеннями до відповідного реєстру Європейського Союзу для їх охорони на території країн-членів ЄС;
  • врегулювати особливості підготовки до реєстрації, використання та захисту географічних зазначень для сільськогосподарської продукції і харчових продуктів, визначити засади охорони традиційних гарантованих особливостей сільськогосподарської продукції і харчових продуктів;
  • досягти відповідності законодавства України із законодавством ЄС у зазначеній сфері відповідно до Угоди про асоціацію Україна – ЄС.

Детальніше з проектом Закону можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3icE1G2

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності