Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Мінекономіки і «Укроліяпром» погодили граничний обсяг експорту соняшникової олії на 2020/21 МР для стабілізації ринку

19 Квітня 2021 17:06

Мінекономіки і «Укроліяпром» погодили граничний обсяг експорту соняшникової олії на 2020/21 МР для стабілізації ринку

19 квітня міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко та керівництво асоціації «Укроліяпром» підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою забезпечення прогнозованого режиму експорту олії соняшникової на 2020/2021 маркетинговий рік.

У відповідному додатку до Меморандуму сторони узгодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 МР, які складають 5 380 тис. тонн.

«Впродовж останніх тижнів ми вели активний діалог з виробниками та експортерами олії. Були різні думки, але в результаті ми вийшли на консенсусне рішення, яке задовольняє усі сторони. Визначений оптимальний об’єм експорту олії, з одного боку, заспокоїть внутрішній ринок і наших споживачів. З іншого боку, погоджений граничний обсяг жодним чином не вплине на наші міжнародні зобов’язання і ми збережемо статус лідера на світовому ринку експортерів такої продукції», - прокоментував міністр Ігор Петрашко.

За даними Держмитслужби, за 7 місяців поточного МР на зовнішні ринки поставлено 3 520 тис. тонн соняшникової олії.

Щодо балансових показників, то у 2020/2021 МР виробництво передбачається на рівні 5 920 тис. тонн. До підписання Меморандуму з учасниками ринку експорт оцінювався у 5 520 тис. тонн. Внутрішнє споживання соняшникової олії в Україні складає 400 тис. тонн.

«Ми за цивілізовані правила гри. Підписання меморандуму зніме виниклу напругу як на внутрішньому ринку, так і стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України», - розповів генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності