Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вимоги ЄС до органічної продукції

Виробники органічної продукції повинні виконати дві групи вимог:

  1. Вимоги загального законодавства ЄС щодо продуктів харчування (Огляд вимог до експорту - Вимоги до харчової продукції);
  2. Вимоги ЄС до органічної продукції.

1.1. Нове законодавство ЄС щодо органічного виробництва

1 січня 2022 року в ЄС почало діяти нове законодавство щодо органічного виробництва і маркування органічних продуктів - Регламент №2018/848.

Нове законодавство передбачає наступні зміни:

  • посилення системи контролю завдяки більш жорстким запобіжним заходам та перевіркам у всьому ланцюжку поставок;
  • уніфікацію і спрощення правил через поступове припинення дії низки винятків, зокрема поступово буде відмінено дозвіл на вирощування на відділених грядках у теплицях;
  • розширення системи групової сертифікації на виробників зі всіх країн світу (раніше – лише з країн, що розвиваються);

Групова сертифікація – можливість для декількох невеликих фермерів та виробників організуватися в групу та отримати один сертифікат на всіх. Такий сертифікат дозволяє учасникам групи продавати свою сертифіковану продукцію лише через групу. Детальніше – розд. 5 Регламенту №2018/848.

  • нові правила щодо імпорту, які мають гарантувати відповідність всіх органічних продуктів, що продають в ЄС, єдиним вимогам (виробники у третіх країнах повинні дотримуватись тих самих наборів правил, що і виробники в ЄС);
  • органічні правила охоплюватимуть ширший перелік продуктів (наприклад, сіль, бджолиний віск, ефірні олії, вовна і бавовна та ін.) і матимуть додаткові правила виробництва (наприклад, щодо кроликів та птиці);
  • більш уніфікований підхід до зниження ризику випадкового забруднення пестицидами.

1.2. Загальні вимоги до органічного виробництва

Правила органічного виробництва ЄС охоплюють всю агропромислову продукцію, зокрема аквакультуру та бджільництво. Вони стосуються як непереробленої агропродукції (сировини), так і переробленої, що використовується як продукти харчування для людей та корм для тварин.

Також правила органічного виробництва поширюються на такі категорії продукції:

  • дріжджі
  • мате, солодка кукурудза, листя винограду, серцевина пальм, пагони хмелю та інші подібні їстівні частини рослин і продукти, вироблені з них
  • морська та інші види солі
  • кокон шовкопряда, придатний для змотування
  • природні камеді та смоли
  • бджолиний віск
  • ефірні масла
  • натуральні коркові пробки
  • бавовна нечесана
  • вовна нечесана
  • необроблена шкіра
  • традиційні трав'яні препарати

Положення ЄС щодо органічного виробництва не поширюються на продукцію, отриману від риболовлі та полювання на диких тварин, але можуть поширюватися на збір диких рослин, якщо дотримані умови природного середовища.

Ключовою вимогою до органічної продукції є використання визначених Регламентом №2018/848 правил і методів при виробництві, переробці, пакуванні, транспортуванні та зберіганні, зокрема:

  • стале використання ґрунтів і водних ресурсів;
  • використання у агровиробництві живих організмів та механічних методів;
  • заборона використання ГМО і продуктів, вироблених з ГМО, крім ветеринарних лікарських засобів;
  • обмеження використання штучних добрив, гербіцидів та пестицидів;
  • заборона використання гормонів та обмеження вживання антибіотиків;
  • використання лише дозволених продуктів та речовин для вирощування та переробки. Будь-яка речовина, яку використовують в органічному сільському господарстві для боротьби зі шкідниками чи хворобами рослин, повинна бути попередньо схвалена Єврокомісією. Перелік дозволених інгредієнтів доступний в Organic Farming Information System).
  • усі рослини, яких розміщують на ринку ЄС як органічні, повинні бути вирощені з розмножувальних матеріалів, які також відповідають органічним стандартам. Країни ЄС ведуть відповідні бази даних органічного насіння;
  • у тваринництві - дотримання високого рівня добробуту тварин з урахуванням специфічних потреб виду.

Виробники органічної агропродукції повинні застосовувати певні підходи до підтримки родючості ґрунту та здоров’я тварин і рослин, зокрема такі як:

  • сівозміна
  • вирощування азотфіксуючих рослин та інших сидератів для відновлення родючості ґрунту
  • заборона використання мінеральних азотних добрив
  • вибір стійких сортів та пород, щоб зменшити вплив бур’янів і шкідників, а також методів, що сприяють природному контролю шкідників
  • підтримка природного імунного захисту тварин
  • запобігання надмірному поголів'ю для підтримки добробуту і здоров'я тварин.

Для того, щоб почати вирощувати органічну сировинну продукцію, господарство повинно пройти процес «конверсії» – переходу на органічні правила. У цей період необхідно застосовувати методи органічного виробництва, але отриманий продукт не можна продавати як органічний. Тривалість цього перехідного періоду залежить від виду органічного продукту, що виробляють, зокрема:

  • 3 роки - для багаторічних культур, крім фуражу
  • 2 роки - для однорічних культур, пасовищ, фуражу.

Детальні вимоги визначені Регламентом №2018/848 у Додатку 2.

1.3. Спеціальні вимоги до виробництва перероблених органічних продуктів харчування

Під час виробництва перероблених органічних продуктів харчування відповідні правила регулюють кожну стадію виробничого процесу: вирощування сировини, зберігання, переробку, транспортування, дистрибуцію та постачання кінцевому споживачу, і стосуються всіх бізнес-операторів на кожному етапі ланцюга. Вони містять наступні вимоги:

  • Перероблені продукти можуть бути позначені як органічні лише тоді, коли принаймні 95% сільськогосподарських інгредієнтів є органічними, а решта 5% відповідають суворим вимогам безпечності;
  • органічні продукти мають бути відділені у часі та просторі від неорганічних;
  • чіткі правила щодо маркування та використання органічного логотипу;
  • у виробництві органічних харчових продуктів можуть бути використані лише дозволені харчові добавки та інші допоміжні речовини.

У виробництві органічних продуктів харчування:

  • можна використовувати препарати мікроорганізмів та ферменти, мінеральні мікроелементи, добавки, допоміжні речовини та ароматизатори, вітаміни, а також амінокислоти та інші мікроелементи, але лише тоді, якщо вони є дозволеними для органічного виробництва;
  • заборонені речовини та виробничі методики, що дозволяють відновити властивості харчових продуктів, втрачені під час переробки або зберігання, що виправляють будь-яку недбалість під час переробки або у будь-який інший спосіб можуть ввести споживачів в оману;
  • неорганічні сільськогосподарські інгредієнти можна використовувати лише за умови, що вони дозволені згідно з законодавством ЄС або тимчасово дозволені країною ЄС.

Детальні вимоги визначені Регламентом №2018/848 у Додатку 2.

1.4. Спеціальні вимоги до органічного вирощування худоби

До органічного вирощування худоби встановлено спеціальні вимоги щодо умов утримання, харчування і добробуту тварин, зокрема:

  • Фермери повинні забезпечувати 100% органічними кормами своїх тварин, щоб продавати свою продукцію як органічну.
  • Неорганічні корми рослинного, тваринного та мінерального походження, кормові добавки, інші продукти, що використовуються у харчуванні тварин, можуть використовуватися лише у тому випадку, якщо вони спеціально дозволені для використання в органічному виробництві.
  • Корми слід отримувати в основному з ферми, де утримують тварин, або з ферм того ж регіону.
  • Новонароджених тварин-ссавців потрібно годувати натуральним, бажано материнським молоком.
  • Клонування тварин та/або перенесення ембріонів категорично заборонено.
  • Стимулятори росту та синтетичні амінокислоти заборонені.
  • Кількість худоби повинна бути обмежена для мінімізації надмірного випасу, ерозії або забруднення ґрунтів, спричинених тваринами.
  • Тварини повинні мати доступ до відкритого повітря або випасу.
  • Заборонено прив'язувати або ізолювати худобу, окрім випадків з міркувань добробуту, безпеки чи лікування і на обмежений період часу.
  • Гормони або подібні речовини заборонені, за винятком потреби ветеринарного лікування для окремої тварини.
  • Алопатичні ветеринарні лікарські засоби, включаючи антибіотики, можуть застосовувати у разі потреби та за певних умов. Це дозволено лише тоді, коли використання фітотерапевтичних, гомеопатичних та інших продуктів є неефективним.
  • Дозволено використання імунологічних ветеринарних препаратів.

Детальні вимоги до вирощування худоби визначені у Додатку 2 Регламенту №2018/848.

1.5. Спеціальні вимоги до органічної аквакультури

Спеціальні правила органічного виробництва аквакультури містять:

  • обмеження максимальної щільності посадки;
  • вимоги до якості води;
  • правила щодо збереження біорізноманіття і заборону використання штучних гормонів для штучного нересту;
  • вимогу використання органічних кормів, які можуть бути доповнені кормами з ферм сталого розвитку.

Спеціальні положення також передбачені для виробництва молюсків та морських водоростей.

Риба, вирощена у системі аквапоніки, може бути маркована як органічна, якщо все відповідає вимогам законодавства щодо органічної аквакультури.

Детальні вимоги визначені у Додатку 2 Регламенту №2018/848.

1.6. Спеціальні вимоги до виробництва органічного вина

Органічне вино повинно бути виготовлено з органічного винограду та органічних дріжджів. Також встановлено деякі обмеження, зокрема:

  • заборонено використовувати сорбінову кислоту та проводити десульфурацію;
  • рівень сульфітів в органічному вині повинен бути нижчим, ніж у звичайному вині (залежно від залишкового вмісту цукру).

Детальні вимоги визначені у Додатку 2 Регламенту №2018/848.

1.7. Вимоги до маркування

До органічної продукції застосовують як загальні правила маркування харчової продукції у ЄС, так і спеціальні.

Загальні правила маркування харчових продуктів:

  • Назва харчового продукту;
  • Перелік інгредієнтів;
  • Маса нетто харчового продукту;
  • Термін зберігання;
  • Умови зберігання;
  • Країна або місце походження;
  • Інструкції з вживання;
  • Номер партії виробництва;
  • Заява про поживну цінність, харчова декларація;
  • Назва та адреса виробника/імпортера.

Відповідно до спеціальних правил маркування органічної продукції харчових продуктів у ЄС на індивідуальну упаковку має бути нанесена наступна інформація:

  • назва продукту повинна збігатися із зазначеною в органічному сертифікаті виробника;
  • зазначення органічної якості продукції (дозвлено використання слів «organic», «eco», «bio»);
  • ким проведено органічну сертифікацію (назву та код органу сертифікації);
  • рік врожаю.

Якщо продукція не має індивідуальної упаковки, дані повинні бути зазначені у супровідних документах. Виробник має право маркувати продукцію як органічну лише тоді, якщо вона виготовлена відповідно до вимог законодавства ЄС щодо органічного виробництва і пройшла відповідну сертифікацію.

Для маркування органічної продукції виробник може використовувати написи і відповідне лого, наносячи їх на упаковку, у рекламних матеріалах і комерційних документах.

Органічне лого ЄС

В ЄС діє єдине лого для органічної продукції. Органічне лого можна використовувати лише на продуктах, які сертифіковані як органічні уповноваженим органом. Поруч із органічним логотипом ЄС повинен бути вказаний ISO-код країни, в якій було проведено сертифікацію та код уповноваженого органу.

Також поруч з органічним лого необхідно зазначати регіон або країну походження сільськогосподарської сировини, з якої виготовлено продукт:

  • «EU Agriculture» – якщо сировину вирощено в країнах ЄС;
  • «non-EU Agriculture» - якщо сировину вирощено не в ЄС;
  • «EU Agriculture»/«non-EU Agriculture» – якщо сировина має змішане походження.

Позначення «EU»/«non-EU» може бути замінене або доповнене назвою країни, якщо всю сільськогосподарську сировину, з якої вироблено продукт, вирощено у цій країні.

Для зазначених вище позначок можна не враховувати незначні за вагою інгредієнти, якщо їх сумарна вага не перевищує 2% від загальної ваги сировини.

Додаткова інформація – за посиланням.

1.8. Простежуваність

Простежуваність харчових продуктів регулюється Регламентом №178/2002. Законодавство ЄС визначає простежуваність як здатність виявити і простежити за будь-яким харчовим продуктом, кормом, твариною, призначеною для виробництва харчових продуктів або речовиною, що буде використана для споживання, на всіх етапах виробництва, переробки та розповсюдження.

Для виконання положень Регламенту імпортер харчової продукції до ЄС має забезпечити наявність вичерпної інформації щодо всього ланцюга виробництва та переміщення продукту (принцип «один крок назад – один крок вперед»). На практиці це означає, що українська компанія-виробник повинна отримати повну інформацію від своїх постачальників щодо закуплених інгредієнтів і матеріалів, визначити та задокументувати інформацію на етапі безпосередньо виробництва/переробки та надати вичерпну інформацію про свою продукцію своєму імпортеру/дистриб’ютору.

Виробник органічної продукції також повинен про це повідомити своєму органу сертифікації. Усі учасники, які задіяні в експортній операції з органічною продукцією, повинні бути сертифікованими.

1.9. Контроль і сертифікація органічної продукції

Імпорт ЄС органічної продукції з третіх країн регулюється Регламентом №2018/848 і Регламентом № 2021/2325.

Відповідно до положень регламентів, в Україні відповідальність за перевірку та сертифікацію несе незалежний контрольний орган, призначений Єврокомісією для забезпечення дотримання виробниками органічної продукції стандартів і заходів контролю, еквівалентних стандартам ЄС.

Українському виробнику органічної продукції слід звернутися до національного контролюючого органу, визначеному в Додатку 2 до Регламенту № 2021/2325.

Виробник органічної продукції з України має пройти інспекцію уповноваженим контролюючим органом на відповідність вимогам органічного законодавства ЄС та отримати електронний сертифікат інспекції (e-COI). Для допуску партії органічної продукції на територію ЄС необхідно надати оригінал сертифікату інспекції до відповідного органу держави-члена ЄС в електронному вигляді через систему TRACES, пройти перевірку партії та отримати підтвердження сертифіката. Імпортер органічної продукції повинен вказати номер сертифікату інспекції у митній декларації.

Слід звернути увагу, що Єврокомісія може встановлювати додаткові засоби контролю або вимоги до продуктів, імпортованих з деяких країн, що не входять до ЄС.

Додаткова інформація – за посиланням.

Додаткові стандарти органічної продукції окремих країн:

Німеччина

Німецькі імпортери/дистриб’ютори можуть вимагати додаткової сертифікації органічною продукції відповідно до одного із місцевих органічних стандартів - Naturland або Bioland.

Naturland – Асоціація органічного землеробства Німеччина, одна з провідних організацій у галузі розвитку органічного сільського господарства. В основі стандартів Naturland лежить комплексний підхід до стійкого управління, охорони природи та захисту клімату, збереження і підтримання ґрунтів, повітря і води, а також захисту прав споживачів.

https://www.naturland.de/en

Bioland – Асоціація виробників у Німеччині, створена на основі підтримання теорії органічного методу ведення сільського господарства. Ці виробники розробили власні стандарти, що детально регламентують застосування органічних біологічних методів ведення сільського господарства, перехід на цей метод виробництва.

https://www.bioland.de/verbraucher

Нідерланди

EKO-Keurmerk – провідна марка органічної продукції Нідерландів. Сертифікація проводиться компанією Skal.

https://www.eko-keurmerk.nl, https://www.skal.nl/en

Франція

Nature & Progrès – одна з найбільш впливових і найстарших організацій органічного землеробства у Франції і Європі, провідна марка органічної продукції Франції.

https://www.natureetprogres.org

Швеція

KRAV - це марка сталого виробництва для органічних харчових продуктів, що в основному використовується у Швеції. Маркування KRAV має дуже високий показник знання (98%) серед споживачів Швеції. KRAV має додаткові вимоги до стандартів, які суворіші за норми ЄС.

https://www.krav.se/in-english

Більш детальна інформація про інші органічні стандарти доступна на сайті Sustainability Map.

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності