Ягоди мають бути безпечні для здоров’я споживача та не мають містити забруднювачі в кількості, неприйнятній для здоров'я населення. Забруднювачі можуть потрапляти в харчові продукти на різних етапах виробництва, пакування, транспортування або також внаслідок забруднення довкілля.
Регламент № 315/93 встановлює процедури ЄС щодо забруднюючих речовин у харчових продуктах на території ЄС
Максимально допустимий вміст деяких забруднюючих речовин (мікотоксинів, важких металів) у харчових продуктах на ринках країн ЄС визначений у Регламенті №1881/2006
На ринку ЄС також встановлені максимально дозволені рівні радіоактивного забруднення продуктів харчування (безпосередньо або після обробки). Детальніше дивіться за посиланням.
Для захисту споживачів від неприйнятних рівнів залишкового вмісту пестицидів Європейська Комісія встановила для імпорту продуктів рослинного і тваринного походження максимально допустимі рівні залишків пестицидів (англ. - Maximum Residue Levels (MRLs). Експортери повинні довести (за допомогою тестування), що кожна партія відповідає вимогам.
Вимоги щодо максимально дозволених рівнів залишку пестицидів у певних продуктах встановлені Регламентом №396/2005 з переліком MRLs у відповідних додатках.
Для зручності конкретна інформація про речовини та MRLs, перелічені в Додатках ІІ, ІІІ і ІV доступна в базі даних пестицидів ЄС. База надає можливість пошуку максимально допустимі рівні залишків пестицидів для певних товарів. Для цього в розділі пошуку за товарами потрібна вказати необхідний товар, далі обрати в панелі ліворуч “MRLs for product” та зберегти таблицю Excel (Export to Excel).
Регламент №1107/2009 встановлює дозвіл на використання активних речовин у продуктах захисту рослин тільки за умови, що їх включено до бази даних пестицидів ЄС.
Законодавство ЄС визначає простежуваність як здатність виявити і простежити за будь-яким харчовим продуктом, кормом, твариною, призначеними для виробництва харчових продуктів або речовиною, що буде використана для споживання, на всіх етапах виробництва, переробки та розповсюдження.
Регламент № 178/2002 вимагає належним чином маркувати або надавати відповідні документи про продукцію
Імпортер харчової продукції в ЄС має забезпечити наявність вичерпної інформації щодо всього ланцюга виробництва та переміщення продукту.
Усі харчові продукти, що продаються в ЄС, повинні відповідати правилам маркування ЄС, спрямованим на те, щоб споживачі, купуючи харчі, мали всю необхідну інформацію для свідомого вибору.
Регламент №1169/2011 встановлює загальні та спеціальні правила маркування харчових продуктів
Детальнішу інформацію щодо маркування Ви можете отримати за посиланням.
Імпорт рослинної продукції до ЄС підлягає таким заходам контролю (Директива № 2000/29/ЄС з урахуванням Регламенту №2016/2031):
наявність фітосанітарного сертифікату; Фітосанітарний сертифікат видається державним фітосанітарним інспектором Головного управління Держпродспоживслужби в області на підставі проведених фітосанітарних процедур, на кожну партію вантажу об'єктів регулювання, які включені до Переліку об'єктів регулювання відповідно до Постанови КМУ від 12.05.2007 р. №705 (строк дії - 14 днів на території України).
проходження митних перевірок у пункті в'їзду на територію ЄС;
попереднє повідомлення у митні органи ЄС про прибуття вантажу рослин;
включення імпортера з ЄС до офіційного реєстру держави-члена ЄС.
Фрукти та овочі, що експортуються до ЄС, повинні відповідати законодавству ЄС з фітосанітарії. В ЄС існують фітосанітарні вимоги, які спрямовані на запобігання ввезення та поширення шкідників та організмів, які є шкідливими для рослин та рослинних продуктів.
Ви як оператор харчової промисловості України, який хоче експортувати фрукти та ягоди до ЄС, повинні дізнатися, які фітосанітарні заходи існують для вашого продукту, якщо ви маєте намір експортувати ваш продукт до ЄС. Може бути заборонено ввозити на територію ЄС певні рослини (див. Додаток 1-4 до Директиви Ради №2000/29/ЄС), а інші можуть потребувати фітосанітарний сертифікат.
Фітосанітарний сертифікат – це документ, який видається Головним державним інспектором фітосанітарного контролю України однією з офіційних мов ЄС, має бути оформлений не раніше, ніж за 14 днів до дати експорту вашої продукції з України. Сертифікат повинен свідчити про те, що було проведено фітосанітарний контроль продукції і що немає шкідливих рослин.
Вам як українській (європейській) компанії необхідно мати фітосанітарний сертифікат, якщо ви хочете експортувати, наприклад, помідори та цитрусові, і в той же самий час не існує необхідності в фітосанітарному сертифікаті, наприклад, для смородини, чорниці, малини та кавуна, які вирощені в Україні. Ви можете знайти перелік всіх продуктів, для яких необхідний фітосанітарний сертифікат, у Додатку V, частина B Директиви Ради 2000/29 / EC. Ті ж продукти, які охоплюються частиною В Додатка V Директиви Ради 2000/29 / EC, також повинні бути перевірені при прибутті на прикордонний інспекційний пункт країни-імпортера ЄС. Отже, від Вашого імпортера в ЄС може вимагатися попереднє повідомлення відповідного прикордонного органу для проведення такої перевірки. Крім того, можна імпортувати ягоди тільки через визначені пункти в’їзду.
Детальніше про фітосанітарні заходи та фітосанітарію ви можете дізнатися на веб-сайті Комісії ЄС.
Імпорт харчових продуктів нетваринного походження в ЄС підлягає загальним умовам і спеціальним положенням, спрямованих на запобігання ризику для здоров’я населення та захист інтересів споживачів.
Коли на території третьої країни виникає чи шириться гігієнічна проблема, здатна створити серйозну небезпеку здоров’ю людей, влада ЄС може призупинити імпорт з усієї або частини відповідної третьої країни або запровадити тимчасові захисні заходи щодо відповідних харчових продуктів, залежно від серйозності ситуації.
Для контролю застосовують наступні правила:
Загальні правила щодо гігієни встановлює Регламент №852/2004. Вимоги щодо забруднювачів у харчових продуктах та щодо матеріалів, які контактують з харчовими продуктами встановлює Регламент №1935/2004. Загальні умови приготування харчових продуктів встановлює у т.ч. Директива №89/108/ЄС щодо швидкої заморозки.
При використанні матеріалів, що контактуватимуть з продуктами харчування, такими як пакувальні матеріали, ви повинні переконатися, що матеріали виготовлені таким чином, що їх частинки не переносяться на продукти харчування в тих кількостях, які є небезпечними для людей, та не змінюють склад продуктів харчування, а також не змінюють смак і запах продуктів.
Ви повинні переконатися, що дотримуєтесь всіх вимог щодо небезпечних речовин, а також щодо маркування. Вам як українському виробнику ягід необхідно знати, який пластик ви можете використовувати в якості пакувального матеріалу для ваших ягід (і які речовини містить пластик).
Загальним зобов'язанням для всіх підприємств має бути контроль безпечності харчових продуктів та процесів, за які підприємство відповідає. Загальні санітарно-гігієнічні норми ЄС вимагають, щоб виробники на всіх етапах розробляли відповідні процедури на основі принципів аналізу ризиків та критичного контрольного пункту (HACCP), тобто весь бізнес в ланцюжку поставок повинен мати сертифікацію HACCP (або еквівалентну).
Детальніше про HACCP читайте за посиланням.
Відповідно до вимог ЄС, продукти харчування, включаючи фрукти та ягоди, повинні бути безпечними для споживання.
Ви як оператор харчової промисловості в сфері овочів та фруктів, таких як червона смородина, малина або кавун, повинні запровадити та діяти на основі програм продовольчої безпеки та процедур, заснованих на принципах НАССР. Це включає, наприклад, те, що працівники повинні бути під наглядом та бути проінструктовані та/або пройти підготовку щодо застосування принципів НАССР.
На практиці вам як оператору харчової промисловості необхідно мати процедури, в яких описано, як ваша компанія обробляє фрукти та ягоди, включаючи документацію про ведення обліку процедур.
Впровадження принципів НАССР передбачає певну гнучкість (свободу дій), у тому числі для малого бізнесу. Це означає, наприклад, що принципи можуть бути реалізовані залежно від структури та типу вашого бізнесу. Ви можете дізнатися більше про гнучкість застосування принципів НАССР на сайті Європейського агентства з безпечності харчових продуктів за посиланням.
У додатку ІІ до Повідомлення Єврокомісії ви також можете знайти інформацію, де застосування принципів системи НАССР описано простим способом.
Якщо Ви хочете дізнатися більше про тренінги та курси з навчання принципів НАССР, наприклад, можна відвідати веб-сайти органів стандартизації, такі як IFS International Features Standards (спеціальні міжнародні стандарти) або BRC Global Standards (міжнародні стандарти BRC).
Пам’ятайте, що відповідальність за дотримання відповідних вимог до продуктів харчування лежить на імпортері в ЄС, але ваш імпортер в ЄС вимагатиме від вас як оператора харчової галузі в Україні дотримуватися цих заходів.
Крім того, підприємства повинні довести мікробіологічну безпеку.
Мікробіологічні критерії для деяких продуктів зазначені в Регламенті №2073/2005.
Як виробника харчових продуктів, ваш продукт може охоплюватися Регламентом Комісії № 2073/2005, який встановлює критерії безпеки харчових продуктів. Профілактичні заходи, такі як застосування принципів НАССР, сприяють досягненню безпеки харчових продуктів. Хоча мікробіологічне тестування саме по собі не може гарантувати безпеку перевірених продуктів харчування, ці критерії надають цілі та орієнтири, які допоможуть вам як підприємствам харчової промисловості (а також компетентним органам ЄС) керувати та контролювати безпеку харчових продуктів.
Зокрема, якщо ви як виробник харчової продукції бажаєте експортувати попередньо нарізані фрукти та овочі (а також непастеризовані фрукти та овочеві соки), ви повинні знати про такі мікробіологічні небезпеки, як E.coli (кишечка паличка) та сальмонела. Існують обмеження на наявність кишкової палички, тоді як сальмонела повинна бути повністю відсутня при тестуванні цих харчових продуктів.
Ви можете дізнатися більше про проведення тестувань, відбору проб та відбору зразків у Регламенті № 2073/2005 (наприклад стаття 4 та додаток І).
Додаткову інформацію про мікробіологічні критерії можна знайти на веб-сайті Комісії ЄС з питань гігієни харчових продуктів.