Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вимоги до продукції на ринку ОАЕ

1. Тарифи і квоти

Українську продукцію експортують до Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) за умовами режиму найбільшого сприяння або «most favoured nation» (скороч. MFN). Такий статус означає, що Україна отримує такі ж торговельні можливості (тарифи, вимоги тощо) при експорті до ОАЕ, що й інші країни з таким статусом.

На більшість категорій української продукції імпортне мито становить 5%.

Пошук актуальної інформації про рівень імпортного тарифу на продукт – на сайті Market Access Map.

2. Заборона та обмеження на імпорт

Для окремих категорій товарів встановлено повну заборону або обмеження на імпорт до ОАЕ.

Заборонені для імпорту товари:

  • Предмети, що суперечать ісламській вірі та суспільній моралі
  • Товари, виготовлені в Ізраїлі
  • Електронні сигарети, електронні кальяни, на яких немає «цифрових податкових позначок»
  • Обладнання, пристрої та засоби для азартних ігор всіх видів
  • Порнографічна література та матеріали
  • Будь-який предмет, що використовується у чорній магії або чаклунстві
  • Живі свині
  • Захищені і зникаючі тварини та певні породи собак
  • Листя бетеля (паану)
  • Нейлонові рибальські сітки
  • Вживані та відремонтовані шини
  • Інше (наркотичні речовини, підроблені валюти, радіаційно забруднені товари, піратські матеріали тощо)

Товари, імпорт яких обмежений

Обмежені для імпорту до ОАЕ товари регулюються (обмежуються) положеннями загального митного законодавства країн Перської Затоки. Така продукція при імпорті до ОАЕ підлягає затвердженню компетентними органами країни:

3. Загальні вимоги до продукції

ОАЕ є учасником Ради з питань співробітництва арабських держав Перської затоки - регіонального об’єднання, до якого входять також Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар і Саудівська Аравія.

Регулювання і вимоги до харчової, промислової продукції у цих країнах Перської затоки встановлюються у рамках Організації стандартизації країн Перської затоки (англ. Gulf Standardization Organization, скороч. GCC) і приймаються всіма країнами-учасницями. Усі країни-члени, включаючи ОАЕ, мають повноваження розробляти та запроваджувати національне харчове законодавство на додаток до спільного законодавства.

Муніципалітети окремих еміратів ОАЕ є головними органами, які контролюють процес імпорту, включаючи інспекцію портів, проведення аналізів і тестувань та допуск вантажів. Крім того, муніципалітети відіграють важливу роль у тлумаченні законів ОАЕ і мають можливість подавати клопотання до федеральних органів влади про перегляд, відкладання чи скасування норм за певних умов.

Муніципалітет Дубаю – за посиланням.

4. Вимоги до нехарчової продукції

Технічні стандарти

В ОАЕ діють технічні стандарти, розроблені як на міждержавному рівні, так і на національному:

1) Спільні стандарти країн Перської затоки, розроблені Gulf Standardization Organization.

Перелік і купівля стандартів – за посиланням.

2) MOIAT/ESMA – національні стандарти ОАЕ, що діють з 2020 року.

Детальніше за посиланням.

Сервіс купівлі національних стандартів ОАЕ доступний на сайті міністерства MOIAT, але, щоб придбати ці стандарти, необхідно зареєструватися в особистому кабінеті за посиланням.

Після реєстрації на головній сторінці Dashboard у розділі «Services» знайти підрозділ «Standards» та подати заявку на придбання стандарту.

Також, щоб придбати стандарти, можна звернутися безпосередньо до міністерства за вказаною е-пштою: customercare@esma.gov.ae або support@moiat.gov.ae.

3) Міжнародні стандарти (ISO, IEC).

Пошук інформації про регуляторні вимоги і обмеження до продукту – на сайті Market Access Map.

Ґайд щодо пошуку інформації про регуляторні вимоги і обмеження до продукту – за посиланням.

Сертифікація

Окремі категорії промислових товарів є регульованими продуктами в ОАЕ і підпадають під дію Emirates Conformity Assessment Scheme (ECAS) – схеми сертифікації продукції відповідно до вимог законодавства країни. До регульованих продуктів віднесені косметика і засоби особистого догляду, побутова хімія, електроніка і домашня техніка, продукція машинобудування, транспортні засоби, газове обладнання, зважувальні прилади, будівельна продукція, матеріали, призначені для продуктів харчування (упаковка) тощо.

Продукція, що пройшла сертифікацію, повинна бути маркована знаком ECAS.

Детальна інформація про порядок сертифікації згідно з ECAS – за посиланням.

Отримання сертифікату про відповідність товару – за посиланням.

Правила використання марки ECAS – за посиланням.

Gulf Conformity Mark (G Mark) - це знак відповідності, розроблений Організацією стандартизації країн Перської Затоки. Наразі він застосовується лише для низьковольтних електроприладів та дитячих іграшок.

Оцінку відповідності продукції вимогам ОАЕ мають право проводити лабораторії, акредитовані компетентним органом країни, – National Accreditation Department.

Перелік акредитованих органів – за посиланням.

В ОАЕ також діє Emirates Quality Mark (EQM) – маркування, яке може бути нанесене на продукцію, що відповідає всім вимогам стандартів країни і вироблене на підприємстві, яке запровадило систему управління якості і пройшло відповідну оцінку. Маркування EQM для промислової продукції є добровільним.

Додаткова інформація про EQM – за посиланням.

5. Вимоги до харчової продукції

Українські виробники можуть експортувати до ОАЕ харчову продукцію тваринного і рослинного походження за умови відповідності вимогам і стандартам країни.

Загальні вимоги до всіх продуктів харчування встановлені наступними стандартами:

  • UAE.S GSO 1694:2005 «General Principles of Food Hygiene»
  • UAE.S 1016:2017 «Microbiological Criteria for Food Stuffs»
  • UAE.S MRL 1/2019 «Maximum Residue Limits for Pesticides in Agricultural and Food Products»
  • UAE.S GSO 2532:2016 «The Maximum Limits of Pesticides Residues and Contaminants in Organic Food»
  • UAE.S GSO 2481:2015 «The Maximum Residue Limits for Veterinary Drugs in Foods»
  • UAE.S GSO CAC 193:2013 «General Standard for Contaminants & Toxins in Food and Feed»
  • UAE.S GSO 841:1997 «Maximum Limits of Mycotoxins Permitted in Foods and Animal Feeds Aflatoxins»
  • UAE.S 192:2019 «General Specification of Articles Food Additives»

Купівля стандартів ОАЕ – за посиланням.

У 2018 році ОАЕ запровадили «Національну схему акредитації та реєстрації продуктів харчування», згідно з якою постачання імпортованої продукції повинні бути попередньо зареєстровані у онлайн-системі ZAD. Після того, як товар буде офіційно зареєстрований і схвалений у ZAD, імпортер може подати заявку на дозвіл на ввезення та постачати вантажі до ОАЕ.

Кожне постачання продуктів харчування до ОАЕ повинне супроводжуватись ветеринарним або фітосанітарним сертифікатом, який видає уповноважений орган України – Держпродспоживслужба.

М’ясна продукція

До м’ясопереробних підприємств, зокрема бійнь, висувається додаткова вимога – такі підприємства повинні пройти процедуру акредитації у компетентному органі ОАЕ - The Ministry of Climate Change and Environment, щоб мати змогу експортувати.

Опис процедури, необхідні документи та вимоги, яким має відповідати виробник, – за посиланням.

Перелік акредитованих м’ясопереробних підприємств за країнами – за посиланням.

До м’яса і птиці висувають додаткові вимоги, встановлені у стандартах:

  • UAE.S GSO 815 «Code of Hygienic Practice for Preparation, Transportation, Handling and Storing of Fresh Meat»
  • UAE.S/GSO CAC RCP 58 «Code of hygienic practice for meat»
  • UAE.S GSO 996 «Beef, Buffalo, Mutton and Goat fresh meat»
  • UAE.S GSO 997 «Beef, Buffalo, Mutton and Goat frozen meat»
  • UAE.S GSO 713 «Hygienic Regulations for Poultry Processing abattoirs and their Personnel»
  • UAE.S GSO 986 «Frozen Poultry»
  • UAE.S GSO 322» Chilled Poultry»
  • UAE.S GSO 993:2015 – «Animal Slaughtering Requirements According To Islamic Rules»

Купівля стандартів ОАЕ – за посиланням.

Регульовані продукти харчування

Деякі категорії харчової продукції відносяться до так званих регульованих продуктів і підпадають під дію додаткової вимоги - вони повинні пройти оцінку відповідності вимогам ОАЕ згідно з Emirates Conformity Assessment Scheme (ECAS). Постачальники такої продукції повинні попередньо пройти реєстрацію продукції та отримати сертифікат відповідності. Після проходження сертифікації на продукт повинен бути нанесений відповідний знак.

До регульованих продуктів віднесені енергетичні напої, мед, органічні продукти, матеріали, що контактують з продуктами харчування, деякі категорії соків та молочної продукції.

Додаткова інформація – за посиланням.

В ОАЕ також діє Emirates Quality Mark (EQM) – маркування, яке може бути нанесене на продукцію, що відповідає всім вимогам стандартів країни і вироблене на підприємстві, яке запровадило систему управління якості і пройшло відповідну оцінку. Маркування EQM є добровільним для харчової продукції, окрім питної води.

Додаткова інформація про EQM – за посиланням.

Халяль

Продукція тваринного походження (м'ясо, молоко, яйця, риба - відповідно з підкатегоріями харчової продукції стандарту GSO 2055-2:2021 CI, CV) повинна відповідати вимогам халяль і пройти відповідну сертифікацію в акредитованому сертифікаційному органі. Кожне постачання м’яса чи продукції з нього повинно супроводжуватись партійним халяль-сертифікатом (Halal slaughtering certificate).

З переліком акредитованих центрів сертифікації халяль в ОАЕ можна ознайомитись за посиланням.

Реєстр затверджених забійних майданчиків халяль знаходиться за посиланням.

В ОАЕ дозволено використовувати для маркування халяльної продукції лише таке національне лого:

Додаткова інформація – за посиланням.

Вимоги до маркування

Імпортери продуктів харчування до ОАЕ повинні подати заявку на оцінку маркування і етикеток щодо відповідності вимогам перед постачанням продукції до країни. Це можна зробити через портал ZAD або FIRS (онлайн-систему Служби імпорту та реекспорту продуктів харчування муніципалітету Дубаю).

Вимоги до маркування продуктів харчування встановлені наступними стандартами:

  • UAE.S GSO 9:2019 «Labeling of Prepackaged Food Stuffs»
  • UAE.S GSO 2333:2019 «Permitted Health and Nutrition Claims Made on Food and Conditions of Use»
  • UAE.S GSO 2233:2019 «Requirements of Nutritional Labeling»
  • UAE.S GSO CAC GL 1 «General Guidelines on Claims»
  • UAE.S/GSO 839:1997 «Food Packages – Part 1: General Requirements»
  • UAE.S/GSO 1863:2013 «Food Packages – Part 2: The Plastic Packages – General Requirements»

Купівля стандартів ОАЕ – за посиланням.

Відповідно до встановлених вимог, маркування повинне містити наступну обов’язкову інформацію:

  • Назва продукту
  • Перелік інгредієнтів
  • Вага нетто і склад
  • Декларація про поживну цінність
  • Дата виробництва
  • Термін придатності
  • Умови зберігання
  • Інструкція з використання
  • Назва, адреса і контактні дані виробника
  • Країна походження
  • Джерело тваринного походження, якщо продукт або його інгредієнти містять продукти тваринного походження
  • Обов’язкові попереджувальні заяви (наприклад, про наявність алергенів)
  • Номер партії

Вся інформація повинна бути нанесена повністю або продубльована арабською мовою.

Детальна інформація про вимоги до харчової продукції – за посиланням.

Матеріал підготовлений за фінансової підтримки Уряду Німеччини через німецьку федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності