Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Маркування. М'ясна продукція

Всі продукти харчування, які представлені на ринку ЄС, повинні відповідати правилам маркування ЄС. Ці правила мають забезпечити, щоб споживачі отримали всю суттєву інформацію для точнішого вибору під час купівлі харчового продукту. Є два типи правил маркування харчових продуктів у ЄС:

  1. Загальні правила маркування
  2. Спеціальні правила маркування для деяких груп продуктів. Зокрема частково або повністю дегідроване молоко має відповідати спеціальним правилам маркування.

1. Загальні правила маркування

Регламент №1169/2011 визначає, яка обов’язкова інформація має бути нанесена на маркування:

  • Назва продукту
  • Перелік інгредієнтів (якщо певний інгредієнт може спровокувати алергію або непереносимість, він має бути позначений і виділений. Перелік інгредієнтів, які можуть спровокувати алергію, наданий у Додатку 2 Регламенту №1169/2011)
  • Маса нетто
  • Термін придатності
  • Умови зберігання та/або споживання
  • Країна походження або регіон
  • Назва і адреса бізнес-оператора
  • Інструкції з використання/споживання
  • Споживча декларація (енергетична цінність, кількість жирів, вуглеводів, білків, цукрів та солі)

Мінімальний розмір шрифту для обов'язкової інформації - 1,2 мм. Вищезазначена інформація повинна бути розміщена на упаковці або на етикетці, прикріпленій до упакованих харчових продуктів. У випадку попередньо упакованих (харчових) продуктів, призначених для громадського харчування (продукти, які продаються гуртом), обов'язкова інформація повинна міститись у комерційних документах, а назва, за якою вони продаються, - термін придатності та назву виробника - на зовнішній упаковці.

Відповідальність за маркування покладається на імпортера чи дистриб'ютора ЄС, але як виробник/експортер в Україні, ви повинні мати можливість надати таку інформацію своєму імпортеру.

2. Спеціальні правила маркування

В ЄС діють спеціальні положення щодо маркування, які застосовуються до конкретних груп харчових продуктів, щоб дати споживачам більш детальну інформацію про зміст та склад цих продуктів.

Яловичина

Яловичина та продукти з яловичини підпадають під дію спеціальних правил маркування країни походження. Ці правила перелічені у Регламенті №1760/2000. Положення застосовується для наступних груп продукції з яловичини: 0201, 0202, 0206 10 95 та 0206 29 91.

Етикетка повинна містити наступну інформацію:

  • Довідковий номер або код (A reference number or code)
  • Назва країни, в якій народилася тварина або група тварин.
  • Назва країни, в якій тварина або група тварин була вирощена.
  • Слова «Slaughtered in (Забій у): назва країни» та затверджений номер бійні (approval number of the slaughterhouse).
  • Слова «Cutting/cut in (Оброблено у): назва країни» та затверджений номер приміщення обробки туші.

Якщо яловичина походить від тварин, народжених, вирощених та забитих у одній країні, достатньо позначити на етикетці «Origin (Походженням з): назва країни».

Приклад 1

Born: Ukraine

Raised: Ukraine

Slaughtered: Ukraine, 3434

Cut: Sweden, 5678

Ref.nr: 12-19359-FM

Приклад 2

Origin: Ukraine

Slaughtered: 3434

Cut: Sweden, 5678

12-19359-FM

Правила маркування фаршу та нарізаної яловичини:

  • Найменування країни, в якій народилася і вирощена тварина або група тварин (якщо вона відрізняється від країни, в якій було виготовлено кінцевий продукт).
  • Найменування країни, в якій відбувся забій тварини чи групи тварин. Слова «Slaughtered in (Забій у): назва країни».
  • Найменування країни, в якій було виготовлено кінцевий продукт.
  • Довідковий номер або код (A reference number or code).

Приклад 1

Born: Ukraine

Raised: Ukraine

Slaughtered: Sweden

Prepared (minced): Sweden

Ref.nr: 12-19359-FM

М'ясо свиней, овець, кіз і птиці

До такої продукції, як охолоджене та заморожене м'ясо свиней, овець, кіз і птиці, застосовується Регламент №1337/2013 та діють спеціальні правила маркування країни походження. Продукти, які повинні відповідати цим вимогам, переліченим у Додатку XI до Регламенту № 1169/2011, а саме:

Коди HS Опис
0203 Свинина, свіжа, охолоджена або заморожена
0204 М’ясо овець або кіз, свіже, охолоджене або заморожене
Ex 0207 М'ясо птиці заголовку 0105, свіже, охолоджене або заморожене

Майте на увазі, що Україна наразі не може експортувати до ЄС м’ясо кіз і овець.

Правила маркування м'яса свиней, овець, кіз і птиці:

  • Найменування країни, в якій тварина народилося/вирощена.
  • Найменування країни, в якій відбувся забій тварини.
  • Довідковий номер або код партії.

Свинина

Вік забою тварини Вага перед забоєм Країна походження
Більше 6 міс. Країна, у якій тварина вирощувалась в останній період, не менше 4 місяців
Більше 6 міс. мінімум 80 кг Країна, у якій тварина вирощувалась після досягнення ваги 30 кілограмів
Більше 6 міс. менше 80 кг Країна, у якій тварина вирощувалась протягом всього періоду

**Птиця **

Вік забою тварини Країна походження
Більше 1 міс. Країна, у якій птиця вирощувалалсь в останній період, протягом (не менше) 1 місяця.
Менше 1 міс. Країна, у якій проходив весь період вирощування після виведення тварини на відгодівлю

Маркування матеріалів, призначених для контакту з їжею

Відповідно до Регламенту №1935/2004 вироби, призначені для контакту з харчовими продуктами, включаючи пакувальні матеріали та контейнери, мають бути позначені написом «для контакту з їжею» або марковані символом «склянка і виделка».

Групи матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування, перелічені у Додатку I до Регламенту№ 1935/2004.

Регламент №2023/2006 встановлює правила щодо належної виробничої практики, комбінації цих матеріалів та виробів або вторинних матеріалів, виробів, що використовуються у процесі їх виготовлення.

Також під дію спеціальних правил підпадає застосування друкарських фарб на стороні матеріалу чи виробу, що не контактує з харчовим продуктом.Крім того, в ЄС діють декілька Регламентів, які встановлюють спеціальні умови щодо розміщення на ринку ЄС пластикових матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування.

Більш детальну інформацію про речовини, які використовуються у матеріалах та виробах, призначених для контакту з продуктами харчування, можна отримати за посиланням.

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності