Всі продукти харчування, які представлені на ринку ЄС, повинні відповідати правилам маркування ЄС. Ці правила мають забезпечити, щоб споживачі отримали всю суттєву інформацію для точнішого вибору під час купівлі харчового продукту. Є два типи правил маркування харчових продуктів у ЄС:
1. Загальні правила маркування
Регламент №1169/2011 визначає, яка обов’язкова інформація має бути нанесена на маркування:
Мінімальний розмір шрифту для обов'язкової інформації - 1,2 мм. Вищезазначена інформація повинна бути розміщена на упаковці або на етикетці, прикріпленій до упакованих харчових продуктів. У випадку попередньо упакованих (харчових) продуктів, призначених для громадського харчування (продукти, які продаються гуртом), обов'язкова інформація повинна міститись у комерційних документах, а назва, за якою вони продаються, - термін придатності та назву виробника - на зовнішній упаковці.
Відповідальність за маркування покладається на імпортера чи дистриб'ютора ЄС, але як виробник/експортер в Україні, ви повинні мати можливість надати таку інформацію своєму імпортеру.
2. Спеціальні правила маркування
В ЄС діють спеціальні положення щодо маркування, які застосовуються до конкретних груп харчових продуктів, щоб дати споживачам більш детальну інформацію про зміст та склад цих продуктів.
Яловичина
Яловичина та продукти з яловичини підпадають під дію спеціальних правил маркування країни походження. Ці правила перелічені у Регламенті №1760/2000. Положення застосовується для наступних груп продукції з яловичини: 0201, 0202, 0206 10 95 та 0206 29 91.
Етикетка повинна містити наступну інформацію:
Якщо яловичина походить від тварин, народжених, вирощених та забитих у одній країні, достатньо позначити на етикетці «Origin (Походженням з): назва країни».
Приклад 1
Born: Ukraine
Raised: Ukraine
Slaughtered: Ukraine, 3434
Cut: Sweden, 5678
Ref.nr: 12-19359-FM
Приклад 2
Origin: Ukraine
Slaughtered: 3434
Cut: Sweden, 5678
12-19359-FM
Правила маркування фаршу та нарізаної яловичини:
Приклад 1
Born: Ukraine
Raised: Ukraine
Slaughtered: Sweden
Prepared (minced): Sweden
Ref.nr: 12-19359-FM
М'ясо свиней, овець, кіз і птиці
До такої продукції, як охолоджене та заморожене м'ясо свиней, овець, кіз і птиці, застосовується Регламент №1337/2013 та діють спеціальні правила маркування країни походження. Продукти, які повинні відповідати цим вимогам, переліченим у Додатку XI до Регламенту № 1169/2011, а саме:
Коди HS | Опис |
---|---|
0203 | Свинина, свіжа, охолоджена або заморожена |
0204 | М’ясо овець або кіз, свіже, охолоджене або заморожене |
Ex 0207 | М'ясо птиці заголовку 0105, свіже, охолоджене або заморожене |
Майте на увазі, що Україна наразі не може експортувати до ЄС м’ясо кіз і овець.
Правила маркування м'яса свиней, овець, кіз і птиці:
Свинина
Вік забою тварини | Вага перед забоєм | Країна походження |
---|---|---|
Більше 6 міс. | Країна, у якій тварина вирощувалась в останній період, не менше 4 місяців | |
Більше 6 міс. | мінімум 80 кг | Країна, у якій тварина вирощувалась після досягнення ваги 30 кілограмів |
Більше 6 міс. | менше 80 кг | Країна, у якій тварина вирощувалась протягом всього періоду |
**Птиця **
Вік забою тварини | Країна походження |
---|---|
Більше 1 міс. | Країна, у якій птиця вирощувалалсь в останній період, протягом (не менше) 1 місяця. |
Менше 1 міс. | Країна, у якій проходив весь період вирощування після виведення тварини на відгодівлю |
Маркування матеріалів, призначених для контакту з їжею
Відповідно до Регламенту №1935/2004 вироби, призначені для контакту з харчовими продуктами, включаючи пакувальні матеріали та контейнери, мають бути позначені написом «для контакту з їжею» або марковані символом «склянка і виделка».
Групи матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування, перелічені у Додатку I до Регламенту№ 1935/2004.
Регламент №2023/2006 встановлює правила щодо належної виробничої практики, комбінації цих матеріалів та виробів або вторинних матеріалів, виробів, що використовуються у процесі їх виготовлення.
Також під дію спеціальних правил підпадає застосування друкарських фарб на стороні матеріалу чи виробу, що не контактує з харчовим продуктом.Крім того, в ЄС діють декілька Регламентів, які встановлюють спеціальні умови щодо розміщення на ринку ЄС пластикових матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування.
Більш детальну інформацію про речовини, які використовуються у матеріалах та виробах, призначених для контакту з продуктами харчування, можна отримати за посиланням.